Spoljnotrgovinski suficit u razmeni poljoprivredno-prehrambenih proizvoda Srbije sa svetom od januara do avgusta 2013. iznosio je 617,4 miliona dolara, što je za 32,2 odsto manje nego u istom periodu lane, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku (RZS).
Kretanja u spoljnotrgovinskoj razmeni poljoprivrede i prehrambene industrije Srbije za osam meseci ove godine, ukazuju na početak tendencije porasta izvoza, dok je tempo rasta uvoza i dalje povećan.

Nepovoljni rezultati u spoljnotrgovinskoj razmeni poljoprivrede i prehrambene industrije Srbije posledica su skromne izvozne ponude robe u prvoj polovini 2013, a u ponudi je sve prisutnija roba iz tekuće proizvodnje.

Podaci RZS pokazuju da je u bilansu razmene poljoprivrede i prehrambene industrije Srbije s inostranstvom u periodu januar-avgust ostvarena vrednost izvoza od 1,6 milijardi dolara, što predstavlja pad od 8,9 odsto u odnosu na rezultate iz istog perioda 2012.

Učešće izvoza hrane u ukupnom robnom izvozu je 17,9 odsto. Istovremeno, vrednost uvoza u visini od 1,03 milijarde dolara, veća je za 15,6 odsto od ostvarene u periodu januar-avgust 2012, sa učešćem u ukupnom robnom uvozu od 6,9 odsto. Stopa pokrivenosti uvoza izvozom je 159,9 odsto.

Najvažniji proizvodi agrarnog porekla u izvozu su merkantilna pšenica (126,4 miliona dolara), smrznuta malina (117 miliona dolara), šećer (92,8 miliona dolara), pivo od slada (53,3 miliona dolara) i rafinirano suncokretovo ulje (51,4 miliona dolara).

Izvoz ostalih proizvoda za ishranu iznosio je 50 miliona dolara, cigareta koje sadrže duvan 47,9 miliona dolara i merkantilnog kukuruza 45,2 miliona dolara.

Posmatrano po odsecima, u izvozu dominiraju robne grupe voće i povrće, sa vrednošsću od 403,8 miliona dolara i učešćem od 4,4 odsto u ukupnom robnom izvozu, a na drugom mestu su žita i proizvodi na bazi žita, u vrednosti od 358,6 miliona dolara, sa učešćem od 3,9 odsto u ukupnom robnom izvozu.

Na uvoznoj strani, među agrarnim proizvodima, dominira tradicionalno grupa “nekonkurentnih“ proizvoda koji se ne gaje u Srbiji – sirova kafa (53,6 miliona dolara), banane (26,3 miliona dolara), pomorandže (18,7 miliona dolara) i mandarine, klementine i ostali agrumi u vrednosti od 4,7 miliona dolara.

Slede uljane pogače i ostali čvrsti ostaci od soje (28,1 milion dolara), cigarete koje sadrže duvan (32,6 miliona dolara) i duvan delimično ili potpuno ižiljen (21,6 miliona dolara).

Izvor: Tanjug

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">