Reklama

Izvor: Novosti

Žetva svih uljarica na više od 300.000 hektara oranica u Srbiji u punom jeku. Nedostatak kiše, upravo u vreme nalivanja zrna, napravio je velike probleme soji. PROCENE poljoprivrednika, ali i stručnjaka su da će biti veliki uspeh, ako uspemo da „dobacimo“ do prosečnog prinosa soje od 2,5 tone po hektaru, koji smo imali prethodnih godina. Soja je, kako objašnjava Jegor Miladinović, sa Odseka za soju, novosadskog Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, zasejana na oko 160.000 hektara.

– Nedostatak kiše, upravo u vreme nalivanja zrna, napravio je velike probleme soji – kaže Miladinović. – Kiše nije bilo upravo u kritično vreme, tako da je ova biljka jako stradala.

Na imanjima „Delta agrara“, prema rečima Luke Popovića, direktora agrodistribucije u ovoj kompaniji, ove godine soja je gajena na oko 2.500 hektara. Prinosi su izuzetno dobri, i kreću se od 3,5 do 3,7 tona po hektaru.

– I pored izuzetno loše godine za sve useve, pa i za soju, imali smo odličan prinos – kaže Popović. – Prinos, naime, zavisi od dobro odabranog semena, tako da svim poljoprivrednicima, koji se bave sojom, savetujem da ne seju seme sa tavana, već da koriste samo sertifikovane sorte.

Sa suncokretom, međutim, situacija je drugačija. Žetva ove naše najznačajnije uljarice, kako objašnjava Vladimir Miklič, rukovodilac Odeljenja za uljne kulture na novosadskom Institutu, privodi se kraju, na oko 150.000 hektara.

VIŠE OD PROSEKA

SUNCOKRETU je loša godina za ostale kulture, „prijala“, tako da je prinos za gotovo 500 kilograma po hektaru viši od prosečnog i dostigao je 2,5 tone.

– Cena suncokreta, međutim, upravo zbog boljeg prinosa, niža je od cene soje, tako da se kilogram ove uljarice prodaje za 31 dinar – navodi Miklič.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">