Cena pšenice je u znatnoj meri opterećena trenutnom situacijom sa sušom i stanjem kukuruza, pa postoji opasnost da bude povećana na 25 dinara, izjavio je danas Tanjugu ekspert Privredne komore Srbije (PKS) Vojislav Stanković.

Stanković je objasnio da će ukoliko suša bude nastavljena i „situacija sa kukuruzom bude neizvesna“, značajan deo pšenice biti upotrebljen za ishranu stoke, što će dovesti do njenog poskupljenja.

„Ukoliko se proizvodnja kukuruza stabilizuje i bude kiše, cene pšenice od 23 dinara će zadovoljiti potrebe proizvođača i žitomlinskih organizacija“, istakao je Stanković.

Stručnjak PKS je ocenio da je vladina uredba o otkupu 100.000 tona merkantilne pšenice roda 2012. po ceni od 23 dinara za kilogram za potrebe Robnih rezervi „pravovremena i došla je u pravom trenutku i trebalo bi da koliko-toliko, u ovom trenutku stabilizuje cenu pšenice“.

Prema Stanković, cena od 23 dinara je „veoma dobra i obezbeđuje proširenu reprodukciju“.

Stanković je podvukao da je je dobro što su tom merom, pored fizičkih lica, obuhvaćene i zemljoradničke zadruge.

„Dobro je da kreatori ekonomske politike uvažavaju zadružno organizovane proizvođače. U narednom periodu svim merama agrarne politike, treba obuhvatiti i zadružno organizovane proizvođače“, kazao je on.

Stanković je podsetio da je sa 483.000 hektara (ha), uz prosečan prinos od oko četiri tone po ha, dobijen ukupan rod pšenice od 1,9 miliona tona.

„Međutim, ti rezultati nisu još kompletirani. Očekujem rod od nekih dva miliona tona“, naveo je Stanković, napomenuvši da su prenete zalihe oko 300.000 tona.

Stanković je ponovio da će takav rod u potpunosti zadovoljiti domaće potrebe koji ukupno iznose 1,4 miliona tona, omogućiti izvoz od 600.000 tona i obezbediti zalihe od 300.000 tona.

Izvor: Tanjug

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">