Reklama

Berba ranih sorti kukuruza pokazala je da je šteta od kasne suše manja od očekivane i „odnela“ je oko 15 odsto roda, a do sada nije zabeležen nijedan slučaj pojave aflatoksina, izjavio je danas Tanjugu direktor udruženja „Žita Srbije“ Vukosav Saković.

Berba kukuruza u punom obimu počeće za 15-ak dana, prognoziran rod je oko šest miliona tona, pa se ova proizvodna godina može smatrati prosečnom, rekao je Saković.

Vlaga zrna je takođe uobičajena i njen sadržaj u juče ubranom kukuruzu iznosio je od 20 do 22 odsto, naveo je Saković.

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede Danilo Golubović ranije je izjavio Tanjugu da Ministarstvo poljoprivrede prethodna četiri meseca sprovodi najžešće mere u regionu da spreči pojavu aflatoksina, pre svega kod kukuruza, a inspektori kontrolišu ceo proces proizvodnje, transporta i skladištenja.

Ako bi ove godine došlo do stvarne ili izmišljene pojave aflatoksina, Srbija bi, kao deseti izvoznik kukuruza u svetu, bila u ozbiljnom problemu, upozorio je Golubović.

„Mi to nećemo dozvoliti“, poručio je Golubović, napomenuvši da će ove godine pre berbe biti popisano i „sirovo“ stanje kukuruza.

Izvor: Tanjug

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">