Stanje kukuruza na vojvođanskim poljima na prvi pogled je izuzetno dobro. Kukuruz se lepo oplodio, bar onaj iz prvih rokova setve obavljene tokom aprila. Sada je on već u fazi nalivanja zrna i rane mlečne zrelosti, kaže za Radio-televiziju Vojvodine savetodavac u novosadskoj Poljoprivrednoj stanici Janko Pap.
Međutim, oni proizvođači koji nisu uspeli kukuruz da poseju u aprilu, nego sredinom maja, sada su veoma velikom problemu, jer su nastupile visoke temperature i nema oplodnje, naglašava Pap

„Takođe, i kukuruz, koji je sada u dobrom stanju, može imati velikih problema jer smo u maju, junu i julu imali obilne padavine. Korenov sistem je raznežen, razvijen u površinskom delu. Nije se pružio. U ovo doba na nekim parcelama korenov sistem trebao bi da bude blizu 2 metra, pa čak i do 2,5 metra. On je znatno plići. Nema tu moć upijanja vode i uzimanja hraniva koje se u vodi rastvara“, objašnjava Janko Pap.

On dodaje da suša, koja je već sad tu, može naneti i veće štete koje sad mi ni ne možemo sagledati.

„Zrno može biti kraće, može biti manjeg habitusa, jednom rečju lakše. Zato ne bismo trebali da budemo toliko opijeni dobrim izgledom kukuruza“, upozorava Pap.

Kada je reč o drugim kulturama, i one su već pretrpele ili trpe štete od previsokih temperatura.

„Soja ima manji broj spratova, manje mahuna na spratovima, negde samo 30 odsto od maksimalno mogućeg u ovom delu vegetacije. Na nekim zemljištima imamo pojavu da na prvih 4 – 5 spratova gotovo da nema ni jedne mahune. Jako je različito od parcele do parcele, ali dosta je cvetova ostalo neoplođenih. Nastupilo je abortiranje i imamo jednu do dve mahune na čitavoj biljci“, ističe Janko Pap.

Kako kaže, šećerna repa naizgled lepo izgleda, ali takođe su primetne štete. Jedino suncokret lepo izgleda i sa njim ne bi trebalo da bude velikih problema, zaključio je savetodavac u novosadskoj Poljoprivrednoj stanici Janko Pap.

Izvor: RTV

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">