Reklama

U vreme dugih zimskih dana ponuda svežeg kontinentalnog voća svedena je na jabuku i još nekoliko vrsta. Nedostatak može nadomestiti sušeno voće. Suve šljive su najčešće na našim trpezama, ali bi u ishranu trebalo uvesti i kajsije, smokve, urme, brusnice, grožđe pa i suvu jabuku i krušku koje sadrže potrebnu količinu vitamina, minerala i belančevina.

Usvojivši novu tehnologiju sušenja, poljoprivredno preduzeće „Sava Kovačević“ u Vrbasu podiglo je vrednost i osiguralo plasman za proizvedeno voće na svom imanju.

O potrebi povezivanja visokonaučnih ustanova i privrede mnogo se priča, ali malo dobrih ideja ugleda svetlost dana.

Partnerskim odnosom Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu i Poljoprivrednog preduzeća „Sava Kovačević“ u Vrbasu oživela je najsavremenija sušara za voće.

„Za vreme celog tehnološkog postupka voće nije izloženo visokim temperaturama. Temperatura ne prelazi 45 stepeni. Bitno je naglasiti da se za sušenje može koristiti II klasa voća gledajući obim samih plodova. Po zdravstvenom stanju voće mora biti I klase. Osušeni plodovi zadržavaju sve nutritivne vrednosti, naročito vitamine, boju, aromu i lep izgled“, kaže glavni tehnolog Vaso Lješković.

U sušari kapaciteta 500 kilograma na dan u „Savi Kovačeviću“ sušili su kajsiju, višnju, jabuku, krušku i šljivu.

Prema rečima Lješkovića kvalitet nije promakao potrošačima pa se razmišlja i o proširenju proizvodnje.

„Naše sušeno voće se nalazi u maloprodajnim objektima kao i u prodavnicama zdravstveno bezbedne hrane. Intenzivno razgovaramo sa partnerima u Ruskoj federaciji i očekujemo pozitivne rezultate“, kaže Lješković.

Davne 1897. prvi izvozni posao Srbije sa Amerikom bio je izvoz 30.000 tona suve šljive, vredan tadašnjih 30 miliona dolara, što je spasilo budžet zemlje.

Današnji deficit u budžetu sušenim voćem teško može da se nadomesti, pošto se izvozi tek nekoliko hiljada tona suvog voća. Međutim, trend je dobar pošto izvoz suvog voća beleži stalan rast. Posebno ohrabruje činjenica da je svo ponuđeno voće sušeno novom tehnologijom našlo kupca u inostranstvu.

Izvor: RTV (Đorđe Simović)

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">