Oko trećina površine kopna na Zemlji, odnosno oko 3,9 milijardi hektara prekrivena je šumama – „zelenim plućima sveta“, kojih je međutim, svake godine manje za oko 13 miliona hektara. „Postoje konvencije o zaštiti bioraznovrsnosti ili pustinja, ali još nema konvencije o zaštiti šuma, mada bi bila preko potrebna“, kazala je Astrid Dajlman iz Svetskog fonda za prirodu (WWF), a prenela nemačka medijska kuća Dojče vele (DW). Dajlman je izrazila nadu da će u 2011, koju su Ujedinjene nacije proglasile za svetsku godinu šuma, biti učinjen određen pomak.

„Od šuma imamo niz koristi koje je, zapravo, nemoguće platiti. One nam stvaraju kiseonik, upijaju ugljendioksid, čuvaju vodu, štite nas od poplava, sprečavaju eroziju i izvor su drveta od kojih se pravi niz stavri koje su nam potrebne u svakodnevnom životu, na primer papir, važne su za očuvanje bioraznovrsnosti“, naglasila je Dajlman. Procenjuje se da hektar šume godišnje stvara vrednost od 750 evra, a uprkos tome šume i dalje „naveliko seku“, upozorila je Dajlman. „Šume iskorišćavamo preterano i pogrešno. Trošimo suviše drveta, papira, sve više površina pod šumama se pretvara u oranice ili plantaže“, kazala je ona, zaključujući da je „najveća pretnja za šume, dakle, čovek“, a potom i šumski požari.

Ekspert Anke Helterman ocenila je da plantaže nisu nikakva zamena za šume, jer se „one podižu kratkoročno iz ekonomskih interesa i nemaju ulogu koju imaju prave šume“. „Zalažemo se za očuvanje primarnih šuma, onih koje se uopšte nisu menjale i koje su stabilnije kada je reč o promeni klime i otpornije na spoljne uticaje, što nije slučaj kod monokultura na plantažama“, istakla je Heltermanova.
„Shvaćeno je da nestanak šuma poprima razmere koje ugrožavaju čoveka. Šire se pustinje, narušava se ekosistem i zato se u nekim zemljama ponovo intenzivno sade šume“, navela je Heltermanova.

Izvor: Biznis

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">