Na tržištu Srbije najmanje 30 odsto voćnih sokova ne sadrži voće u količini koja je navedena na ambalaži, pokazalo je istraživanje srpske Nacionalne organizacije potrošača (NOPS) i Informera.

Šta pijemo: Svaki treći voćni sok – bez voćaIstraživanje je pokazalo da od 30 uzoraka sokova različitih proizvođača, čak deset sadrži manje voća od količine koja je navedena na pakovanju, zbog čega u NOPS-u smatraju da je to obmana potrošače, koji umesto voća piju šećernu vodicu.

Predsednik NOPS-a, Goran Papović, rezultate istraživanja kvaliteta voćnih sokova smatra poražavajućim. On je kazao da će zbog takvog ponašanja proizvođača pozvati potrošače na bojkot njihovih sokova i dodao da je nedopustivo da se na deklaraciji navodi jedno, a prodaje nešto drugo. Najdrastičniji primer su, prema rezultatima istraživanja, sokovi kompanije Duga Fruit iz Kruševca.

Ispitivanjem je utvrđeno da svih pet testiranih uzoraka sokova tog proizvođača ne sadrže količinu voća koja je navedena na ambalaži, zbog čega su svrstane u kategoriju neispravnih.

Tako, manje od 50 odsto voćnog sadržaja ima u litarskom soku od jabuke Duga Fruit, koji nosi naziv 365, a prodaje se u trgovačkom lancu Delhaize. Slično je i s litarskim nektarom narandže pod nazivom Baš baš, na kom je navedeno da ima 50 odsto voća, što nije tačno.

– I sokovi proizvođača Vino Župa iz Aleksandrovca ne sadrže istaknutu količinu voća, a 52 odsto voćnog soka, koliko je navedeno, nema ni dvolitarsko pakovanje soka La vita klasik od jabuke – pokazali su rezultati istraživanja.

U neispravne spadaju i sokovi kompanije Takovo iz Gornjeg Milanovca, čija litarska kajsija ima manje od navedenih 40 odsto voća, a jabuka manje od 51 odsto.

Izvor: Kamatica

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">