Ponuda sirovine za klaničnu industriju Srbije stalno se smanjuje, cene žive vage rastu, što će direktno uticati na poskupljenje mesa u prodavnicama, rekli su Tanjugu proizvođači i prerađivači mesa.

Oni su istakli da je, zbog takve situacije, neminovno poskupljenje mesa u Srbiji najmanje 20 procenata, iako je već u junu poskupelo blizu 30 procenata.

Industriji mesa „Matijević“ iz Novog Sada svakodneveno nedostaje 300 do 400 svinja u odnosu na uobičajene dnevne potrebe od oko 1.000 komada, izjavio je za Tanjug direktor agrara pri toj kompaniji Zoran Matijević.

On je napomenuo da je cena tovljenika već dostigla 210 dinara za kilogram i istakao da to mora prouzrokovati i poskupljenje mesa i mesnih prerađevina.

Mesari: Opasnost za stočni fond

Matijević smatra da su u ovoj teškoj i neizvesnoj situaciji izazvanoj sušom koja je prouzrokovala nedostatak i poskupljenje stočne hrane u boljem položaju oni odgajivači koji sami proizvode kukuruz i drugu hranu za stoku.

Ima međutim i onih koji su bojeći se da neće moći da othrane planirani broj tovljenika prinuđeni da za klanje prodaju prasiće, pa i krmače, što je dodatna opasnost za očuvanje stočnog fonda.

Vlasnik novosadske mesare „Štrand“ Dušan Savkić rekao je Tanjugu da je za sopstvene zalihe otkupio oko 100 prasića, jer odgajivači nisu u mogućnosti da ih tove do uzrasta prve klase, od 120 kilograma.

On je dodao da je ponuda tovljenika znatno smanjena kao i da je sa 195 dinara po kilogramu žive vage prošle nedelje cena skočila na 205, a iduće će biti 210 dinara.

To će dovesti da cena svinjskog buta u novosadskim prodavnicama ‘skoči’ bude 620, 630 dinara za kilogram.

Angažovati državne resurse

Dugogodišnji privrednik u agrobiznisu Momir Jovanović rekao je da bi zbog izuzetno teškog stanja u domaćem stočarstvu država trebalo da što pre pritekne u pomoć.

Neophodno je angažovati državne resurse i direktno finansijski podržati sve stočare, kako male tako i velike, registrovana i neregistrovana gazdinstva, smatra Jovanović koji je i doskorašnji predsednik grupacije mesne industrije u Privrednoj komori Srbije (PKS).

„Na taj način će se pomoći lakšem prevazilaženju teške krize izazvane sušom, ali i omogućiti da se očuva domaći stočni fond, rekao je on i upozorio na pojavu povećanog klanja krmača, što preti da ugrozi osnovno stado u stočarskoj proizvodnji.

Zbog slične situacije na tržištima u okruženju i šire trebalo bi očekivati poskupljenja stočne hrane, žive stoke i mesa bar dve godine, naveo je Jovanović i dodao da bi već trebalo delovati preko Robnih rezervi.

Juhor ne oseća nestašicu

Za razliku od vojvođanskih proizvođača i prerađivača mesa mesna industrija „Juhor“ iz Jagodine, ne oseća nestašicu sirovina.

„Juhor“ je deo „Delta Agrara“ ima svoje farme svinja i junadi i „zaokružen ciklus proizvodnje“, izjavila je Tanjugu savetnik generalnog direktora „Juhora“ za proizvodnju Nevena Simić.

„Imamo farme koje zadovoljavaju naše potrebe“, rekla je Simić precizirajući da je „Juhor“ u potpuno zatvorenom sistemu, jer ima sopstveni izvor sirovina.

Rast potrošnje jeftinijih kategorija mesa

Proizvodnja mesa u Srbiji je oko 450.000 tona godišnje i biće dobro ako 2012. ostane bar na tom nivou, istakli su u PKS.

U Srbiji se godišnje troši oko 42 kg mesa svih vrsta po stanovniku, što je daleko ispod evropskog proseka.

Prema podacima PKS, potrošnja mesa u Srbiji po stanovniku lane je bila četiri kilograma junetine, 5,4 kilograma ribe, 17,3 kilograma svinjetine i 17,2 kilograma živinskog mesa.

Očekuje se rast potrošnje niže vrednih, jeftinijih, kategorija mesa, kao i piletine.

Izvor: Tanjug

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">