Već više od godinu dana se tovljenici prodaju ispod proizvođačke cene. Pored nestašice hraniva, koja je nakon suše sasvim izgledna, uzgajivače svinja muči činjenica što ih je sve manje koji opstaju u ovom poslu.

Ukoliko ne bude subvencionisanih i dugoročnih kredita za stočare, ugovora sa klaničarima na duži rok, ne mogu se očekivati bolji dani za proizvođače svinjskog mesa.

U objektima najvećeg sremskog proizvođača svinjskog mesa za godinu dana se utovi i klaničarima isporuči oko 2.500 tovljenika.

Proizvodnja na ovoj farmi, opremljenoj po najsavremenijim standardima, kompjuterizovana je, što olakšava rad a rezultate podiže na zavidan nivo, jer je prosek dnevnog prirasta oko 800 grama, a neretko i kilogram.

Rezultatima se ovaj farmer, ujedno i rekorder u biljnoj proizvodnji, može pohvaliti, ali ne i poslovanjem koje je ispod granice isplativosti, jer živa vaga je trenutno u Sremu 200 dinara za kilogram, dok je proizvođačka cena 180 do 190 dinara za kilogram, neračunajući lečenje životinja, amortizaciju i rad na farmi.

Da bi očuvali ovo malo svinja od pokolja, stočari traže da se Republička direkcija za robne rezerve stavi u zaštitu, ovog puta primarnih proizvođača, i na tržištu interveniše sa određenom količinom kukuruza, koja bi bila na raspolaganju stočarima koji ujedno trpe i najveće posledice ovogodišnje suše.

Izvor: RTV

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">