Broj proizvođača i prerađivača organske hrane na jugu Srbije povećan je sedam puta za poslednje tri godine.

Sada se ukupno 50 poljoprivrednih gazdinstava bavi organskom proizvodnjom, objavio je danas Centar za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga.

Interesovanje za organski uzgoj raste, ali potrošača još ne znaju dovoljno o dobrobiti korišćenja tako proizvedene hrane, kazala je Ljubinka Santai, vođa projekta za podršku proizvodnji organske hrane na jugu Srbije“.

Taj projekat od kraja 2010. godine sprovodi Cenatar za razvoj, a finansira ga Austrijska razvojna agencija ADA.

Santai je za agenciju Beta rekla da je do 2011. godine na području Jablaničkog i Pčinjskog okruga bilo svega sedam poljoprivrednih gazdinstava i prerađivača organske hrane.

Santai je dodala da se oko 90 odsto od ukupnog broja poljoprivrednih gazdinstava za proizvodnju organske hrane prijavilo ove godine.

Organska poljoprivredna proizvodnja u Jablaničkom i Pčinjskom okrugu je još u začetku. Za sada se proizvode ili prerađuju male količine organske hrane i prodaju uglavnom u samouslugama.

U Srbiji ne postoji razvijeno tržište organske hrane gde bi takvi proizvodi mogli da se plasiraju na veliko.

Razvijen proces proizvodnje imaju „Šumsko blago“ iz Bresnice, kod Vranja, koje prerađuje šumsko voće i pečurke, i „Strela Kljajić“ iz Leskovca koje prerađuje voće i povrće, koji su svoje proizvode februara ove godine izložili na Sajmu organske hrane u Nirnbergu, kazala je Santai.

Kako je navela, najveće interesovanje među poljoprivrednim proizvođačima na jugu Srbije vlada za organsku proizvodnju voća, pre svega dunja, šljiva i aronija, i za organsku proizvodnju mleka i mlečnih proizvoda.

Izvor: Beta

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">