Cene pšenice, kukuruza i soje na referentnim svetskim tržištima tokom prošle nedelje približile su se apsolutnim cenovnim maksimumima, zabeleženim još krajem 2007. i u prvoj polovini 2008. godine, saopštila je novosadska Produktna berza. Takva situacija na tržištu primarnih poljoprivrednih proizvoda prouzrokovala je najvišu vrednost indeksa korpe 55 prehrambenih proizvoda koju su ustanovile UN još svog ustanovljenja, što znači da se svet danas hrani najskupljom hranom u novijoj istoriji, navode se berze.

Kako se ističe, zbog toga su i cene na domaćem tržištu u porastu. Ukupna promet na Produktnoj berzi u periodu od 24. do 28. januara iznosio je 1.795 tona, što je manje za 43,38 procenata nego sedam dana ranije, dok je finansijska vrednost prometa iznosila 53,7 miliona dinara, odnosno 27,71 odsto manje. Kako je istaknuto, trgovanje pšenicom je postalo aktivnije nakon što je postalo izvesno da neće biti uvedene izvozne takse za pšenicu. Svi kupoprodajni ugovori u trgovanju tom robom realizovani su po 28,08 dinara za kilogram sa PDV-om, što je četiri odsto više nego prošle nedelje.

Na Produktnoj berzi ocenjuju da je pšenica danas jedna od najdeficitarnijih roba na svetskom tržištu, a nemiri u Egiptu, koja je najveći uvozniku pšenice, dodatno destabilizuju tržište. U Srbiji je istovremeno, u odsustvu mehanizma za zaštitu od prekomernog izvoza, „nervoza sve prisutnija“. Prosečna cena trgovanja kukuruzom iznosila je 22,88 dinara za kilogram sa PDV-om, što je za 0,39 odsto manje nego sedam dana ranije. Soja je imala najveći promet, od 675 tona, a prosečna cena trgovanja bila je 38,22 dinara za kilogram sa PDV-om, što je 1,11 odsto više nego prethodne nedelje.

Od ostalih roba na novosadskoj berzi predmet trgovanja bilo je još samo mineralno đubrivo UREA i to po ceni od 38,77 dinara za kilogram. Berzanski indeks PRODEX je na kraju nedeljnog trgovanja imao vrednost od 231,57 indeksnih poena, što je za 2,61 poena veća vrednost nego poslednjeg dana trgovanja sedam dana ranije. Svoj istorijski maksimum PRODEX je dostigao u utorak, 25. januara, kada je iznosio 231,77 indeksnih poena.

Izvor: BETA

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">