Svetska banka, sa sedištem u Vašingtonu, upozorila je da su globalne cene hrane visoke i kolebljive i da je neophodno da međunarodna zajednica ostane oprezna s obzirom na ovakav trend.

Cene hrane u svetu su opale za osam odsto u periodu između septembra i decembra 2011. zbog povećanja zaliha i neizvesnosti povodom globalne privrede, ali su i dalje ostale kolebljive i visoke sa godišnjim indeksom koji je u 2011. bio veći za 24 odsto u odnosu na prosek iz 2010, saopštila je Svetska banka u najnovijem kvartalnom izveštaju, objavljenom u utorak.

„Dok je prvi kvartal 2011. bio suočen sa oštrim rastom cena, pet uzastopnih meseci smanjenja cena na kraju godine doveli su indeks cena hrane Svetske banke na sedam odsto ispod decembarskog nivoa iz 2010, i na 14 odsto ispod njegovog februarskog vrhunca. Ipak, globalne cene hrane ostaju visoke sa prosečnim godišnjim indeksom od 210 poena u 2011. u odnosu na prosek od 169 poena u 2010,“ navedeno je u saopštenju Banke.

Uprkos ovakvom trendu tokom poslednjih nekoliko meseci, globalne cene ključnih namirnica nastavljaju da se kolebaju, a prosečne godišnje cene pšenice, kukuruza i pirinča su u velikoj meri premašile prosečne cene iz 2010, ukazano je u najnovijem izveštaju o cenama hrane.

„Najgora povećanja cena hrane su možda prošla, ali moramo ostati oprezni,“ rekao je Otaviano Kanuto, potpredsednik grupacije za smanjenje siromaštva i ekonomski razvoj pri Svetskoj banci.

„Cene određene hrane ostaju na drastično visokom nivou u mnogim zemljama, ostavljajući milione ljudi u opasnosti od neuhranjenosti i gladi. Vlade moraju da sprovedu takvu politiku koja bi pomogla ljudima da se nose sa tim problemom,“ dodao je potpredsednik Kanuto.

FAO očekuje rekordnu svetsku proizvodnju pirinča

Svetska proizvodnja pirinča će u 2011-2012. dostići novi rekord od 721 milion tona, što će doprineti sniženju cena te žitarice, prognozirala je Organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO).

Kako je uzgajivačka sezona pri kraju na severnoj Zemljinoj hemisferi, a u jeku na južnoj, FAO u svom najnovijem kvartalnom izveštaju očekuje da proizvodnja pirinča poraste tri odsto u odnosu na prethodnu sezonu.

Izvor: Tanjug

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">