SAO PAULO – Cene šećera na svetskim tržištima pale su na 27-mesečni minimum, nakon što je brazilsko udruženje proizvođača, UNICA, objavilo o rekordnoj proizvodnji u drugoj polovini oktobra.

Na tržištu u New Yorku u četvrtak je cena sirovog šećera, za isporuku u martu, iznosila 18,69 US centi po funti (1 funta = 0.4536 kg), što je najniži nivo u više od dve godine, da bi se u petak oporavila za 0,1 odsto na 18,69 centi po funti.

U regionima Centar i Jug, koji učestvuju sa 90 odsto u ukupnoj proizvodnji šećera u Brazilu, u drugoj polovini oktobra proizvedeno je 2,55 miliona tona šećera što je 73 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

Zahvaljujući suvom vremenu Brazil je u ovoj sezoni, koja je počela u aprilu, proizveo 36.2 miliona tona šećera, u poređenju sa 23.1 tonu prošle sezone, objavljeno je u najnovijem izveštaju brazilskih proizvođača šećera.

Udruženje UNICA predviđa da će do kraja sezone, ukoliko se povoljne vremenske prilike nastave, žetva šećerne trske iznositi 518.5 miliona tona, dok je u prošloj sezoni požnjeveno 493.2 miliona tona trske.

Pored toga što je porasla proizvodnja trske, više sirovine je namenjeno za proizvodnju šećera. Tako je od ukupne žetve, 51.2 odsto šećerne trske namenjeno za proizvodnju šećera, što je za 2.8 odsto više nego prošle godine.

Ostatak šećerne trske je namenjen za proizvodnju etanola.

Očekuje se takođe, da izvoz šećera iz Brazila poraste, sa prošlogodišnjih 31,3 miliona tona, na 32.7 miliona tona šećera, navodi UNICA.

Autor Gde Investirati/Agencije

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">