Reklama

Stanimir Minić iz Donje Trepče takmičio se sa prepečenicom iz 1945. godine, jedno leto starijom od njega.

Najbolja srpska šljivovica 2016. proizvedena je u leskovačkoj destileriji „Trivulesk” i vredi 19,27 bodova. Tako je odlučila izborna komisija na godišnjoj smotri naših najboljih prepečenica, koju od 2012. priređuje čačanski Institut za voćarstvo.

– Ocenjivali smo ukupno 39 uzoraka i čak 24 zaslužila su veliku zlatnu medalju, dobivši 18,5 i više bodova. Sledećih 14 uzoraka imaju zlatnu medalju, sa rasponom ocena od 18 do 18,49, a samo jedan zaslužio je tek veliku srebrnu, sa ocenom 17,9. Ovo je najbolje od najboljeg što srpski proizvođači imaju, i sa ovakvim izborom nacionalnog pića možemo da izađemo na crtu svima u svetu. Čak četiri rakije iz grupe najboljih, ocenjenih velikom zlatnom medaljom, možete da kupite u našim prodavnicama, kao serijski proizvod, što je dokaz prave vrednosti – kaže za „Politiku” dr Branko Popović iz čačanskog Instituta, jedan od vodećih srpskih znalaca u oblasti šljivovica.

Komisija je zasedala prekjuče, čitavo popodne, u najvećoj sali Instituta, sastavljena od najpozvanijih stručnjaka koje država danas ima. Predsednik je profesor Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu dr Ninoslav Nikićević, zamenik i osnivač smotre je Miloljub Gojković Mare, nekad direktor podruma u PIK-u „Takovo”, a članovi prof. dr Vele Tešović, prof. dr Svetomir Milojević, dr Ivan Urošević, dr Branko Popović, hemičar Miloš Petrić i tehnolog Velimir Mitrović. U zbir ulaze ocene za boju (od 0 do 1 bod), bistrinu (0–1), tipičnost (0–2), miris (0–6) i ukus (0–10), ukupno najviše 20.

Svaka boca bila je pod tajnim, šifrovanim trocifrenim brojem i posle provere javno se čita svih osam ocena, koje daju prosek. Ocenjivačima nadohvat ruke bili su kisela voda, mleko, sir i kockice hleba, i prazna boca od dva litra u koju, radi lične upotrebe, sipaju ostatke uzoraka i tako prave takozvani „kupaž”, tvrdeći da je to, u stvari, najbolja rakija koja postoji, sastavljena od 39 izabranih prepečenica.

One i jesu najbolje sa takmičenja održanih širom Srbije tokom 2016, u Gornjoj Trepči (gde je prijavljen i ocenjivan čak 71 uzorak), Osečini, Užicu, Sočanici, Baljevcu, Beogradu, Blacu, Topoli, Glediću i Aranđelovcu. Na tih deset smotri nadmetalo se ukupno 500 srpskih proizvođača, dok je ova, u Institutu, po običaju, kruna takmičarske godine.

Tuce najboljih šljivovica za 2016, po ocenama komisije, ide sledećim redosledom. Drugi je Ilija Rodić iz Borče (19,04 boda), treće mesto dele prof. dr Milan Plazinić iz Premeće i još dve rakije „Trivuleska” sa po 19,02, šesti je Dragi Ivanović iz Blaca (18,95), sedmi Stanimir Minić iz Donje Trepče (18,89), osmi i deseti Dušan Miletić iz Godačice sa rakijama od 18,88 i 18,85, deveti Ilija Rudić (18,86), jedanaesti Dragomir Nedeljković iz Jelovika kod Aranđelovca (18,77), a dvanaesti Dejan Virijević iz Rudara kod Zvečana (18,73).

Dr Branko Popović napominje da je jačina svih uzoraka bila primerena šljivovici, jer su sadržali od 40 do 46 volumenskih procenata alkohola (broj litara čistog alkohola na 100 litara pića). Od svih učesnika završne smotre najstariju rakiju prijavio je Stanimir Minić iz Donje Trepče kod Čačka, navodeći da je proizvedena 1945, godinu pre nego što se on rodio, dok je najmlađa iz 2013.

Svečana dodela nagrada uslediće 12. jula u Institutu

Dosadašnji pobednici ove svesrpske smotre, od 2011. do 2015, bili su: Jovica Malinović iz Gradiške u Republici Srpskoj (19,08), Stojan Tasić iz Aranđelovca (19,14), Mirko Dobrosavljević iz Donje Trepče (19,06), destilerija „Tok” sa Goča (19,23) i „Primag” iz Zemuna (19,41).