Tržišni analitičari predviđaju veoma pozitivan rast potrošnje organske hrane, prirodne kozmetike i prirodnih proizvoda. Pokretačke snage razvoja uključuju povećanje svesti potrošača o kvalitetu i rast organskog asortimana u konvencionalnim trgovinama, uz sve veće snabdevanje organskim proizvodima usled većih površina pod organskom proizvodnjom.

SAD: Prodaja na organskom tržištu dosegla 30 milijardi dolara

Kritična svest potrošača kao i novi skandali vezani za hranu takođe pospešuju trgovanje organskim proizvodima. Sve više potrošača želi da zna odakle njihova hrana dolazi i kako je proizvedena. Poljoprivrednici su sa jedne strane visoko cenjeni, a sa druge strane kupovina na lokalnom tržištu ima veći prioritet, sudeći prema analizama trenda koju je uradio američki magazin o trgovini. U 2011. organski sektor u SAD-u dostigao je vrh sa prodajom od 30 milijardi US dolara. Ta godina je takođe bila dobra za najveći lanac organskih proizvoda na svetu, za Whole Foods Market, sa sedištem u Ostinu, Teksas. Pomenuta kompanija je zabeležila rast prodaje za 13 odsto i za 6.4 milijardi US dolara u prvoj polovini godine. Konvencionalni trgovinski lanci poput Volmarta, Teska, Trejders Džoa i Sejfveja proširuju vlastiti asortiman. Prosečna stopa rasta predviđena za organsko tržište severne Amerike će do 2015. iznositi oko 12 procenata.

Brazil: Impozantni rast od 40 odsto u prodaji

Brazilsko tržište organske hrane i prirodnih proizvoda nastavlja da se neumitno razvija – organizacija za organski izvoz ”Organski Brazil”, izveštava da je zabeležen rast prodaje od 40 procenata i 159 miliona evra. Organski sektor u Brazilu ima razumnu osnovu – organska regulativa, zasnovana na evropskom modelu, kreirala je pravila koja podržavaju ka budućnosti okrenut razvoj organske poljoprivrede i organskih kompanija za preradu.Prema brazilskom Ministrastvu poljoprivrede, 5.500 kompanija je već sertifikovano prema regulativi koja je stupila na snagu 2009. godine. Izvozni sektor je ustanovljen – sve više novih proizvoda iz Brazila pronalazi svoje tržište u severnoj Americi, evropskim i azijskim zemljama, ali i domaće tržište takođe pokazuje čvrst rastući trend.

Kina: Povećanje stope rasta u naredne tri godine

Azijsko organsko tržište će u proseku rasti za 20 procenata do 2015. Prema statistici kineske vlade, domaće tržište organskih proizvoda ima vrednost od 1.55 milijardi US dolara i brzo će se razvijati u narednim godinama. Porast sektora malih i srednjih preduzeća koji doprinose rastu svesti o kvalitetu hrane i svetskom izgledu, voi ka stalnom povećanju potražnje organskih proizvoda, kako u Narodnoj Republici Kini tako i u najvećoj demokratiji na svetu, Indiji.

Indija: Povećanje površina pod organskom poljoprivredom

Indijski političari prepoznali su savremene trendove i podržali održiv, ekološki prihvatljiv razvoj organske poljoprivrede u Indiji. Ambiciozni planovi indijske vlade podrazumevaju da se površine pod organskom poljoprivredom povećaju na pet miliona hektara u sledećih pet godina. Poređenja radi, oko milion hektara u Nemačkoj se nalazi pod organskom proizvodnjom.

Izvor: Serbia organica

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">