Predstavnici kompanije „Gaia Com“ koja se bavi izvozom stoke zainteresovani su za otkup autohtone rase ovaca sa svrljiških pašnjaka, odnosno tovne jagnjadi, rečeno je na sastanku predsednika opštine Milije Miletića i direktora kompanije Rafaela Shahara iz Izraela, prenosi sajt opštine Svrljig.
Iz Svriljiga bi se izvozili jaganjci od 20 do 35 kg. Na ovom projektu zajedno rade Opština i novoosnovana Zemljoradnička zadruga „Svrljižanka“.

– Svrljiška pramenka i druge rase biće plasirane za početak na izraelsko tržište, a potom i na tržišta širom Evrope – rekao je Miletić, dodajući da je to veliki podsticaj za razvoj stočarstva ovog kraja.

On je naglasio da će prioritet biti dogovor oko najbolje cene u korist poljoprivrednika. Šef opštinskog Odseka za privredu, Vlada Krstić, kazao je da će saradnja sa Izraelom biti veliki pomak u stočarstvu Svrljiga.

– Svrljig je jedan od značajnijih ovčarskih krajeva u jugoistočnom delu zemlje. Po zadnjem popisu, naša opština raspolaže fondom od 12.000 ovaca, što bi značilo uzgoj od oko 15.000 jagnjadi godišnje – kaže Krstić.

Srbija je jedna od četiri zemlje u svetu koja ima potpisan protokol o saradnji za izvoz žive stoke u Izrael, a brend svrljiške ovce i kvalitet mlečnih proizvoda u potpunosti je privukao stranog izvozinka.

– Sve će biti oganizovano kako bi uzgajivači mogli da kolektivno isporučuju stoku, a mi ćemo za to obezbediti fer cenu – kaže Shahar.

Sastanku sa najvećim odgajivačima jagnjadi iz Svrljiga i predstavnicima iz Izraela, pored predsednika opštine prisustvovali su direktor ZZ „Svrljižanka“ Marko Mladenović, predstavnica Agro servisa Maja Mladenović, direktor poljoprivredne savetodavne stručne službe Dragan Filipović i ovčari iz Babušnice i Bele Palanke.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">