Osam izvanrednih studentskih timova učestvovalo na prvom takmičenju u kreiranju ekoinovativnih prehrambenih proizvoda

Nacionalno studentsko takmičenje u kreiranju ekoinovativnih prehrambenih proizvoda
EKOTROFELIJA SRBIJA

Nacionalno takmičenje timova sastavlјenih od studenata osnovnih, master i doktorskih studija univerziteta u Republici Srbiji u kreiranju EKOINOVATIVNIH PREHRAMBENIH PROIZVODA je po prvi put kod nas održano na Polјoprivrednom fakultetu Univerziteta u Beogradu u četvrtak 18. jula 2013. Organizator takmičenja je bilo Udruženje prehrambenih tehnologa Srbije, Beograd, a pokrovitelј evropska platforma za ekoinovacije u prehrambenoj oblasti, EcoTrophelia Europe. Suorganizatori takmičenja su bili nacionalna tehnološka platforma „Food for Life“, Centar za promociju nauke, EcoTroFood i Capinfood projekti, a web magazin „Tehnologija hrane“ je pomogao u širem informisanju povodom ovog događaja. Osnovna ideja takmičenja je promovisanje studentske inovativnosti i kreativnosti, stvaranje novih ekoinovativnih proizvoda baziranih na studentskim idejama i njihov plasman na nacionalnim i evropskom tržištu.

Takmičenje su pozdravnim rečima otvorili prof. dr Predrag Puđa, prodekan Polјoprivrednog fakulteta, prof. dr Viktor Nedović, predsednik Udruženja prehrambenih tehnologa Srbije i organizator takmičenja i g-đica Fransoaz Gorga, predstavnik EcoTrophelia Europe.

Na takmičenju je nastupilo osam timova sa četiri univerziteta, odnosno pet fakulteta i jednog instituta:

– „Good-mood-food“ (Tehnološko-metalurški fakultet Univerziteta u Beogradu) sa proizvodom „Mnogo fini mafini“
– „OSMONUTRITIOUS“ (Tehnološki fakultet Univerziteta u Novom Sadu) sa proizvodom „Osmo-fini mafini“
– „Zdravlјe je u modi“ (Agronomski fakultet u Čačaku, Univerzitet u Kragujevcu) sa proizvodom “Fermentisana suva kobasica sa dodatkom ekstrakta bilјke Kitaibelia vitifolia kao prirodnim antioksidansom i konzervansom“
– „Ruddy Tomas“ (Polјoprivredni fakultet Univerziteta u Beogradu i Fakultet za medije i komunikacije, Univerzitet Singidunum, Beograd) sa proizvodom „Ruby paradise“
– „Active TiM“ (Tehnološko-metalurški fakultet Univerziteta u Beogradu) sa proizvodom „Active drink“
– „SPARK“ (Polјoprivredni fakultet Univerziteta u Beogradu) sa proizvodom „Sparkberry“
– „B Team“ (Naučni institut za prehrambene tehnologije Univerziteta u Novom Sadu) „B bread be healthy“
– „Agro Pearls“ (Polјoprivredni fakultet Univerziteta u Beogradu) sa proizvodom „Pearl Swirl“

Timovi su uzorke svojih proizvoda predstavili nacionalnom žiriju, publici i medijima u posebnoj prostoriji na štandovima koje su sami dekorisali. Pored toga, članovi timova su svoje proizvode prezentovali u vidu usmenih prezentacija (15 min), tokom kojih su studenti stavlјali svoje proizvode na uvid i degustiranje članovima žirija, a zatim su odgovarali na pitanja članova žirija. Odluku o finalnom rangiranju timova i pobednicima takmičenja je doneo nacionalni žiri. Žiri je činilo jedanaest renomiranih eksperata iz prehrambene oblasti, i to šest predstavnika privrednih organizacija (Miodrag Tomić, Desing d.o.o., Beograd, Jasmina Matić, Bambi, Požarevac, Goran Sorak, Merkator, Novi Sad, Snežana Babarogić, BIP, Beograd, Ivan Zorić, IMLEK, Beograd, Neđo Jelić, Štrand, Novi Sad) i pet predstavnika akademskih institutcija (Viktor Nedović, Polјoprivredni fakultet, Beograd, Jasna Mastilović, Naučni institut ze prehrambene tehnologije, Novi Sad, Branko Bugarski, Tehnološko-metalurški fakultet, Beograd, Vesna Matekalo-Sverak, Institut ѕa higijenu i tehnologiju mesa, Beograd, Ljubo Vračar, Tehnološki fakultet, Novi Sad). Kreativnost studenata, kvalitet pripremlјene tehničke dokumentacije koja je pratila svaki proizvod, kvalitet, svojstva i ekoinovativni pristup u koncipiranju prehrambenih proizvoda i njihove ambalaže, kao i same prezentacije su bile na visokom nivou, što je za posledicu imalo izuzetno jaku konkurenciju, tako da su nijanse odlučivale o pobednikim timovima/proizvodima.

PRVO mesto, odličje sa znakom EcoTrophelia Europe urađeno u drvetu i novčanu nagradu od 80000,00 dinara je osvojio studentski tim „SPARK“ sa Polјoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu (Radovan Đorđević, koordinator tima, članovi: Jovana Vunduk i Steva Lević), sa proizvodom „Sparkberry“ koji predstavlјa niskoalkoholno penušavo vino od maline, dobijeno novim, inovativnim, tehnološkim postupkom. Studentski tim „SPARK“ je ovom pobedom automatski postao predstavnik Srbije na evropskom takmičenju EcoTrophelia Europe koje će biti održano 6. i 7. oktobra 2013. godine u Kelnu, Nemačka, u sklopu prehrambenog sajma ANUGA.

DRUGO mesto i novčanu nagradu od 40000,00 dinara je osvojio „B Team“ (Pavle Jovanov, koordinator tima, članovi: Dubravka Jambrec, Ivan Milovanović, Nataša Nedelјković, Milјan Milić i Jasmina Živković) sa Naučnog instituta za prehrambene tehnologije Univerziteta u Novom Sadu i Instituta za onkologiju Vojvodine, Sramska Kamenica, sa proizvodom „B bread be healthy“ koji predstavlјa inovativni funkcionalni pekarski proizvod od pšeničnog i integralnog helјdinog brašna.

TREĆE mesto i novčanu nagradu od 20000,00 donara je osvojio „Active TiM“ (Maja Bulatović, koordinatir tima, članovi: Tanja Krunić, Milka Borić i Milena Jovanović) sa Tehnološko-metalurški fakultet Univerziteta u Beogradu, sa proizvodom „Active drink“ koji predstavlјa inovativni funkcionalni proizvod dobijen fermentacijom surutke uz dodatak mleka i soka od jabuke.

Organizator takmičenja je uručio zahvalnice svim članovima nacionalnog žirija, predstavniku EcoTrophelia Europe, kao i Centru za promociju nauke za uspešnu saradnju na ovom projektu. Takmičare je prigodnim rečima na kraju pozdravio i time zatvorio prvo takmičenje EKOTROFELIJA SRBIJA državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, dr Zoran Mašić.

Prof. dr Viktor Nedović
Predsednik Udruženja prehrambenih tehnologa Srbije
Koordinator nacionalne tehnološke platforme „Food for Life

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">