Reklama

Robne rezerve bi trebalo da otkupe najmanje od 300.000 do 400.000 tona pšenice ovogodišnjeg roda kako bi to imalo uticaj na tržište i povećanje otkupne cene te žitarice, izjavio je danas ekspert Privredne komore Srbije (PKS) Vojislav Stanković, ocenivši, međutim, da za to nema sredstava.
Stanković je Tanjugu rekao da ne veruje da će Robne rezerve moći da otkupe toliku količinu hlebnog zrna jer „nemaju za to sredstava“.

PKS je juče predložila vladi da Robne rezerve otkupe najmanje 150.000 tona pšenice roda 2013, po ceni ne manjoj od 20 dinara po kilogramu, bez PDV-a.

Stanković je podsetio da je očekivani ovogodišnji rod pšenice 2,4 miliona tona, i istakao da je količina od 150.000 tona pšenice ispod jednog odsto roda, što neće moći da posluži u planirane svrhe i neće uticati na povećanje otkupne cene pšenice.

Prema njegovim rečima, ravnotežna cena pšenice je 18 dinara za kilogram bez PDV-a, jer u tom slučaju „ni proizvođač ni kupac, niti gube niti dobijaju“.

Ali, svakako treba težiti da ta cena dostigne oko 20 dinara po kilogramu, bez PDV-a, jer je to realan iznos koji omogućava proizvođačima povećanje produkcije i ulaganje u novu proizvodnju, naglasio je Stanković.

Prema proceni Stankovića, prosečan hektarski prinos pšenice na 580.000 hektara žetvenih površina biće veći od četiri tone.

Uz ukupan rod od 2,4 miliona tona i prenete zalihe od oko 400.000 tona, biće nam raspoloživo ukupno 2,8 miliona tona pšenice, sumirao je Stanković.

On je precizirao da domaće potrebe iznose 1,3 miliona tona, za setvu treba oko 200.000 tona i ostaje milion tona za izvoz, i 300.000 tona za prelazne sigurnosne zalihe.

Izvor: Tanjug

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">