Vrednost regionalnog centra za upravljanje otpadom 17 mil EUR

Nema bojazni da bi smanjenje budžeta Ministarstva energetike moglo da utiče na projekat deponije u Kaleniću, tvrdi za portal „Vamedia“ Darko Glišić, predsednik opštine Ub.

Sada je u toku izrada idejnog projekta i priprema neophodne dokumentacije, kako bi već u januaru sledeće godine mogao da bude raspisan tender za izvođače radova, piše taj portal.

Institut „Kirilo Savić“ ima zadatak da do kraja ove godine uradi idejni projekat reciklažnog centra u Kaleniću. Raspisivanje tendera za izgradnju, praktično bi značilo pomeranje sa mrtve tačke posle mnogo godina.

– Mi smo, nakon serije sastanaka, uspeli da postignemo dogovor sa Institutom, u vezi sa pribavljanjem i izradom sve potrebne dokumentacije, kako bismo bili spremeni za raspisivanje tendera. Naravno, uz garanciju države da je kreditna linija obezbeđena i da investicija nije sporna, već je problem samo vreme za završetak ovih predradnji – objašnjava Glišić.

Regionalna deponija „Kalenić“ je vredna 17 mil EUR i zajednički je projekat 11 opština. Trebalo bi da opslužuje – Valjevo, Ub, Lajkovac, Ljig, Mionicu, Osečinu, Vladimirce, Koceljevu, Barajevo, Lazarevac i Obrenovac. Finansiranje ovog projekta odvija se kroz IPA fondove.

Glišić kaže da je sada uz podršku ministarstva realizacija ovog projekta izvesna. Na sastanku koji je održan pre par meseci dogovoreno je da ipak pre realizacije deponije Kalenić krene realizacija deponije u Subotici.

Ovaj projekat rešiće problem odlaganja otpada u svim opštinama, zbog čega je višestruko važan. U pripremnim radovima Valjevo, je od svih opština stiglo najdalje, uradivši Transfer stanicu i Reciklažni centar.

Izvor: eKapija

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">