Reklama

Biljka godži potiče sa Tibeta (Lycium barbarum) i smatra se lekom i hranom za dugovečnost. U medicini je nazivaju i crveni dijamant, jer se smatra da je prirodna pomoć za revitalizaciju opšteg stanja zdravlja organizma: olakšava bolno stanja zglobova, štiti jetru i srce i pomaže njihovom boljem funkcionisanju, opušta krvne sudove i pojačava prokrvljenost i prenos kiseonika krvotokom, smanjuje krvni pritisak, sprečava starenje kože, rešava problem uvećanja prostate, poboljšava vid i smanjuje senilnost kod starijih osoba.

Američki stručnjaci godži smatraju voćem veka. Istraživanja su potvrdila da godži plodovi sadrže 18 amino-kiselina, koje su neophodne za organizam, 21 mineral, mnogo vitamina i ostalih sastojaka potrebni za jačanje imuniteta organizma koji je preduslovlov za zdrav i dug život čoveka. Znači, bobice godžija nalaze se na prvom mestu ORAC lestvice koja meri antioksidativna svojstva, sa fantastičnih 23.000 jedinica na 100 g bobica. Na drugom mestu je šljiva koja ima (samo) 5.770 jedinica. Učinak koji je zadivljujući vezuje se za antioksidanse koji sprečavaju proces odumiranja tkiva te nastanak različitih oblika karcinoma u telu, posebno raka materice i dojke kod žena, prostate kod muškaraca i raka debelog creva.

Godži je kao voćna vrsta, grm koji naraste 2-3 metra u visinu i 2 metra u prečniku, cveta od juna do avgusta meseca, a plodovi sukcesivno sazrevaju od septembra do oktobra. Plod godžija su crvene bobice, dužine 1-2 cm, koje se jedu sirove, osušene ili prerađene u sokove i sirupe. Od bobica, koje po ukusu podsećaju na grožđice, takođe se mogu spravljati i čajevi, likeri kao dodatak vinu, jogurtu i koriste se u pripremi jela sa pirinčom ili piletinom i kao dodatak salatama. Preporučeni dnevni unos je 10 do 30 grama osušenog ploda.

Sadi se u baštama, ogradama, plantažama i ne zahteva (gotovo) nilkakvo prskanje ili zaštitu. Ukoliko se gaji na plantažama u područjima semiaridne ili aridne klime, ili na peskovitom zemljištu, da bi se obezbedio korektan prinos potrebno je navodnjavanje i postavljanje folije koja biljku štiti od korova i sprečava isparavanje vode iz zemljišta. Na plantažama, sadi se na razmak 3 x 3 metra ili 1.100 biljaka/ha.

Ljubiša Jovanović u svom dvorištu u Nišu uzgaja godži bobice. U bobicama odličnim za zdravlje i traženim u Evropi, prepoznao je mogućnost za dobar biznis i naručio seme iz Kine, Nemačke i Kanade.

„Uspeli smo najpre da selekcijom semena sa tri kontinenta odaberemo ono pravo, visokohibridno i da to zasejemo“, objašnjava Jovanović. „Uspeli smo da izvedemo biljku do određene visine, da počne da cveta i rađa.“

Sve je to uspeo za samo nekoliko meseci. Za to vreme proizveo je i prodao 25.000 sadnica, a planira i zasade na većoj površini. U poslu najviše pomažu sinovi – apsolventi agronomije, motivisani mogućnošću da sebi obezbede dobar posao, jer, na jednom hlektaru, već u prvoj godini može da rodi 1.000 kilograma skupih plodova, čija je vrednost na tržištu 30.000 evra. U plantažu od jednog hektara uložili su oko 20.000 evra i, kako navodi Jovanović, uloženo će povratiti već u prvoj godini, a u i trećoj očekuju trostruko ili petostruko veću zaradu.

Sve to daje osnova za ambiciozne planove da se u uzgoj bobica, kojima se pripisuje dugovečnost Kineza, uključi što više iz čitave Srbije, a Jovanovići su spremni da sledeće godine proizvedu milion sadnica.

„Planiramo da sledeće godine zasadimo sto hektara“, kaže Nemanja Jovanović. „Pozivam poljoprivrednike širom Srbije i nadam se da će banke odobravati kredite ljudima koji žele da se bave ovim poslom i da postanemo lider Balkana, a verovatno i Evrope.“ Plodovi se beru od avgusta do oktobra, a antioksidantni i imunološki parametri godži bobica gotovo su dvostruko veći nego kod aronije.

Autor: Svetlana Kovačević
Izvor: http://poljoprivreda.info/

  • Autor
    Članci
  • Komentari (1)
    Član 9.729

    Posadila sam aroniju, da li moze neko od strucnjaka da mi objasni kako da je preradim da bih mogla da kuvam caj, ustvari na koliko stepeni se susi da bih je koristila kao suvu materiju za caj . Unapred hvala Maryjana

Odgovor na: Tibetanska brusnica – Godži

Napišite komentar


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">