Proizvođači hrane za životinje ovakav zahtev obrazlažu da u svetu pa ni kod nas zbog suše nema dovoljno sirovina za proizvodnju stočne hrane, pa će u suprotnom doći do pokolja stočnog fonda

Zbog posledica suše i prepolovljenog roda svih poljoprivrednih kultura, pre svega, sirovina za proizvodnju hrane za životinje, predlažemo Vladi Srbije da hitno donese odluku o zabrani izvoza žitarica. Zabrana se, pre svega, odnosi na kukuruz, soju, suncokret, ali i na pšenicu. Ovo je zaključeno na sastanku Grupacije proizvođača hrane za životinje Udruženja za poljoprivredu, prehrambenu i duvansku industriju Privredne komore Srbije (PKS). Pored toga, potrebno je da PDV u ovoj delatnosti bude na nivou od osam odsto, kako bi se bar donekle ova oblast uskladila sa realnim stanjem na tržištu. Na taj način se pomažu i farmeri pa se stabilizuje stočarska proizvodnja, koja je dovedena na rub propasti.

Brojčano stanje stoke u Srbiji je više nego prepolovljeno, što može biti veliki problem i za prostu prehranu. I dok se naša stočarska proizvodnja praktično guši i uništava, raste uvoz mesa sumnjivog kvaliteta, od životinja hranjenih GMO usevima. Sve ovo su nužne mere za spas ove delatnosti, ali i stočarstva u Srbiji. Proizvođači hrane za životinje su istakli da posle liberalizacije svih proizvoda sa EU od 2014. godine, stočarstvo dolazi u još težu situaciju, pa kako bi pojasnili težinu problema, traže hitan sastanak i sa ministrom poljoprivrede u Vladi Srbije Goranom Kneževićem.

Predsednik Grupacije proizvođača hrane za životinje PKS Dragoslav Milisavljević je naglasio da će prema grubim procenama rod kukuruza u zemlji biti sveden tek na jednu trećinu od očekivanih 6,2 miliona tona. Prema njegovom mišljenju ni to ukoliko ostane u zemlji neće biti dovoljno za ishranu i onako malog stočnog fonda u Srbiji. Zbog toga je bolje da to malo sirovina iskoristimo za prehranu domaćeg stočarstva i kroz proizvodnju finalnih proizvoda – stanovništva.

Izvor: PKS

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">