Izvor: PKS

Od 120 tehnoloških inovacija prijavljenih na početku takmičenja do treće recenzije stiglo 46, a najbolja inovacija biće izabrana 23. decembra u posebnoj emisiji na RTS

U Privrednoj komori Srbije održan je treći krug recenzije za najbolju tehnološku inovaciju 2010. u Srbiji, a svoje inovacije predstavilo je 46 timova od kojih je sedam iz Republike Srpske. Finale za najbolju tehnološku inovaciju održaće se 23. decembra, a stručni žiri će tada, u posebnoj emisiji na RT Srbije izabrati najbolju. Ove godine nagradni fond je 12 miliona dinara, a sem pobedniku, biće dodeljeno više nagrada. Na početku takmičenja bilo je prijavljeno 120 tehnoloških inovacija, ali je do treće recenzije stiglo 46.

Inače, ovo je šesta godina kako se bira najbolja tehnološka inovacija u Srbiji, a organizatori su Ministarstvo za nauku i tehnološki razvoj, Privredna komora Srbije, Tehnički fakultet iz Novog Sada i Radio televizija Srbije, a redovno učešće imaju i inovatori iz Republike Srpske. Uslov da se inovacija pojavi u trećem krugu recenzije je da je njena proizvodnja i primena već počela. Svaki tim je prilikom predstavljanja svoje inovacije imao mogućnost da prikaže kratki video film, objasni njenu primenu i odgovara na pitanja žirija.

Učesnike je pozdravila dr Snežana Pajović, državna sekretarka Ministarstva za nauku i tehnološki razvoj, naglašavajući kako je primena nauke i tehnoloških dostignuća najbolji način da se poveća znanje, a samim tim i društveni prosperitet Srbije.

-Motivacija, upornost i znanje je u usponu u ovoj zemlji i to govori o našem evropskom putu, o našoj tradiciji da je naša zemlja uvek imala naučni potencijal i naučnu elitu – ocenila je dr Pajović, dodajući kako su naučnici iz Srbije uvek uspevali da očuvaju naučni potencijal bez obzira na vremena i okolnosti kroz koje su prolazili.

Vidosava Džagić, potpredsednica Privredne komore Srbije, rekla je da najviše pozitivne energije ima na mestu gde se okupljaju naučni istraživači i da bi ta pozitivna energija trebalo da se prenese i na one koji je nemaju, pre svega mlade ljude. Izrazila je zadovoljstvo što je dugogodišnji član žirija i ocenila da se iz godine u godinu podiže kvalitet inovacija koje se takmiče za najbolju.

-Mi stvaramo brend inovativnih delatnosti u Srbiji – poručila je potpredsednica Džagić, dodajući kako PKS radi na tome da naša privreda bude mnogo više zasnovana na inovacijama umesto na efikasnosti što je sada slučaj. Invacioni Fond, kaže Džagić, pružiće dodatnu motivisanost ekonomskom razvoju koji će se zasnivati na znanju i inovacijama.

Gordan Vukelić, pomoćnik ministra nauke i tehnologije u Vladi Republike Srpske, rekao je da se progres društva zasniva na progresu inovacija i tehnologija, a u Republici Srpskoj sve je više aplikanata koji žele da se njihove inovacije nađu u ovom takmičenju.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">