Grupacija trgovaca prehrambenom robom Privredne komore Srbije, na konstitutivnoj sednici saopštila je da će od Vlade zatražiti ukidanje Uredbe o ograničavanju marži na osnovne životne namirnice, koja je primenjivana proteklih šest meseci, a prestaje da važi početkom jula

Od ukupnog prometa namirnica, oko 32 odsto je promet robe na koju je marža ograničena, ukazano je na sednici ponovo aktivirane Grupacije, na inicijativu 24 trgovinska preduzeća.

Cilj Grupacije, koja je na konstitutivnoj sednici promenila nekadašnji naziv “Grupacija prehrambenih proizvoda” u “Grupacija trgovaca prehrambenim proizvodima na veliko i malo” Udruženja za trgovinu Privredne komore Srbije, u narednom periodu, biće da predloži mere za prevazilaženje problema u poslovanju trgovinskih preduzeća. Medju najvećim problemima su nelikvidnost, nesigurnost u naplati potraživanja, sporost u rešavanju sporova, problema naplate starih potraživanja, visoka poreska zahvatanja, neuspele privatizacije, nedovoljna sopstvena obrtna sredstva i izuzimanje trgovine iz programa podrške subvencijama, kreditima i srugim merama, nepovoljni Krediti za trgovinska preduzeća, nekonkurentnost malih trgovina u odnosu na velike strane trgovinske lance, veliki nameti lokalnih samouprava taksama I porezima.

Osim predloga mera i definisanja ciljeva, za koje je kao okvirni rok postavljen kraj septembra, Grupacija će raditi na omasovljavanju, radi što boljeg pozicioniranja prema novom ministarstvu.

Za predsednika Grupacije izabran je Mihajlo Antonović “Ineks uzor” Negotin, a za zamenika predsednika Veronika Punčeva “Metro keš end keri” Beograd. Izbor sekretara Grupacije I usvajanje Pravilnika o radu odloženi su za neki od narednih sastanaka.

Izvor: PKS

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">