Predsednik Skupštine AP Vojvodine Šandor Egereši prisustvovao je danas sednici Opštinskog veća u Bačkoj Topoli, na kojoj je predstavljen projekat prečišćavanja otpadnih voda od strane nemačkih stručnjaka i razmatrana mogućnost izgradnje postrojenja u ovoj lokalnoj samoupravi.

Ideja o izgradnji postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda usledila je nakon studijske posete nemačkom gradu Ulmu u martu ove godine, kada je predsednik Egereši predvodio delegaciju od tridesetak predstavnika vojvođanskih lokalnih samoprava kako bi se upoznali sa najsavremenijom tehnologijom u ovoj oblasti.

Predsednik Egereši je istakao da je današnja prezentacija i zainteresovanost nemačkih stručnjaka za izgradnju postrojenja u Vojvodini još jedan u nizu rezultata dobrih prijateljskih i partnerskih odnosa Vojvodine i Baden-Virtemberga i dodao da je veoma važno stvoriti uslove za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

«S obzirom na ekonomsku situaciju u zemlji, ukoliko odlučimo da prihvatimo ovakav jedan projekat, biće nam neophodna sredstva iz evropskih fondova, ali i podrška nemačkih investitora, stoga bi naš zajednički zadatak trebao da bude, pre svega, lobiranje kako bismo stvorili uslove za realizaciju ovakvog projekta», istakao je Egereši i dodao da je problem prečišćavanja otpadnih voda veliko pitanje za Bačku Topolu, ali i za celu Vojvodinu.

Predsednik Opštine Bačka Topola istakao je da ova lokalna samouprava nema prečistač otpadnih voda, te da je pored ekološkog aspekta koji je jako važan, izgradnja ovakvog postrojenja bitna i sa finansijskog aspekta, jer Bačka Topola plaća velike naknade zbog izlivanja otpadnih voda.

Članovima opštinskog veća o tehnologiji prečišćavanja otpadnih voda govorili su koordinator projekta «Blue Danube» Han Štajnle i ekspert u ovoj oblasti Mihael Dreksler koji je radio na izgradnji jednog od najsavremenijih i najkompleksnijih postrojenja, a koji je i delegacija AP Vojvodine imala priliku da vidi u martu ove godine u Ulmu. Prema njihovim rečima, ovo postrojenje koje sadrži i naučno istraživački centar, radi na principu izdvajanja sumpora, fosfora, ugljenika, hormona i medicinskih ostataka iz vode, te dostiže stepen čistoće pitke vode pre njenog izlivanja. Štajnle je posebno istakao da je projekat izgradnje ovakvih postrojenja u Nemačkoj podržan od strane Saveznog ministarstva za razvoj i Vlade Baden Virtemberga, a sa ciljem da se ovakav standard prečišćavanja otpadnih voda prenese i na zemlje Dunavskog regiona i Jugoistočne Evrope.

Izvor: http://www.vojvodina.gov.rs/

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">