Autor/izvor: SEEbiz

Iz Uprave BiH za zaštitu zdravlja bilja potvrdili su da je mladi krompir koji je zaražen bakterijom ralstonija solanacearum pod kontrolom inspektora i u toku su dodatne analize koje treba da potvrde da je zaražen bakterijom, opasnom za biljni svijet, ali ne i za ljude i životinje.
Radenko Radović, direktor Uprave BiH za zaštitu zdravlja bilja, kazao je da je ovlaštena laboratorija, prvim testom patogenosti, ustanovila da je reč o ovoj bakteriji.

„Radi se o karantinskoj bakteriji, što znači da ona do sada nije utvrđena u BiH“, objasnio je Radović i kao povoljnu okolnost naveo to što se radi o zaraženom mladom merkantilnom krompiru, dodajući da bi da je u pitanju semenski, opasnost od širenja bila daleko veća. Prema njegovim rečima kad se ova bakterija nađe u zemljištu, vrlo teško se može iskoreniti.

Ponavljajući da se ne radi o bakteriji opasnoj za zdravlje ljudi i životinja, on je istakao da ovaj potencijalni patogen može da izazove velike štete na usevima krompira, ali i brojnim drugim biljkama, paradajzu, duvanu, te nekim vrstama cveća. „Fitosanitarni inspektori stavili su pod fizičku kontrolu sav uvezeni krompir do kojeg su došli“, rekao je Radović i naveo da će ukoliko i drugom metodom bude utvrđeno da je krompir zaražen, najverovatnije biti uništen.

Iz Uprave BiH za zaštitu zdravlja bilja, potvrženo je da je krompir iz Egipta, koji sadrži bakteriju ralstonija solanacearum, u BiH je od 27. do 29. aprila, preko graničnog prelaza Gradiška, uvezla firma „Dabis“ iz Višića, kod Čapljine. Uprava je 5. maja obavestila Inspektorat RS da im je Fitosanitarna uprava Slovenije dostavila informaciju da pošiljka krompira iz Egipta ne ispunjava uslove za uvoz ni u Evropsku uniju ni u Hrvatsku zbog zaraze bakterijom. Kontrolom uzoraka krompira uzetih iz skladišta distributera, koju je izvršio Poljoprivredni institut u Banjaluci, potvrđeno je da su svi uzorci pozitivni na prisustvo karantinske fitopatogene bakterije ralstonija solanacearum, a rezultati analize su 10. maja dostavljeni Inspektoratu RS. Fitosanitarni inspektori zabranili su promet, premeštanje i upotrebu merkantilnog krompira iz Egipta, a navodi se da je opasan za biljni svet, ali ne i za ljude i životinje

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">