Reklama

Analizom mlijeka u našim laboratorijama utvrđeno prisustvo aflatoksina u većim količinama od dozvoljenih

Nema certifikata za uvoz dok se ne utvrde uzroci

U mlijeku hrvatskih kompanija Dukata i Vindije utvrđeno je prisustvo alfatoksina, prirodnog mikrotoksina, koji se ubraja u grupu najkancerogenijih poznatih supstanci.

U Uredu za veterinarstvo BiH potvrdili su nam ovu informaciju te su kazali da je redovnim uzorkovanjem, koje provodi Granična veterinarska inspekcija i slanjem uzoraka na analizu u našim laboratorijama utvrđeno prisustvo aflatoksina u većim količinama od dozvoljenih.

Hrvati potvrdili

„Rezultate ovih ispitivanja je potvrdio i Hrvatski veterinarski institut iz Zagreba. S obzirom na to, izvršena su dodatna ispitivanja, te su o ovom slučaju obaviješteni Uprava za veterinu Republike Hrvatske, Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, nadležna tijela entiteta i uvoznici. Zatraženo je da se izvrši povrat pošiljki koje su dale pozitivne rezultate i upućen je dopis Upravi za veterinu Republike Hrvatske da zabrani potpisivanje certifikata za izvoz mlijeka u BiH dok se ne utvrdi tačan uzrok pojave aflatoksina u mlijeku. Tek po dobijanju ovog izvještaja će se razmotriti dalji uvoz mlijeka iz Hrvatske“, rečeno je Oslobođenju u Uredu za veterinarstvo BiH.

Inspektori na terenu

Glavni veterinarski inspektor za veterinarstvo u federalnoj Upravi za inspekcijske poslove Nermin Smajlagić nam je kazao da je inspekcija obavještena o ovome, te da je, prema informacijama koje posjeduje, pošiljka proizvoda Dukata i Vindije u kojima je utvrđeno postojanje alfatoksina vraćena sa bh. Granice nazad u Hrvatsku.

Međutim, kako od uzimanja uzoraka do dobijanja rezultata laboratorijske analize prođe nekoliko dana, moguće je da su određene količine mlijeka hrvatskih kompanija Dukat i Vinduja plasirane na bh. Tržište.

U tom pogledu, kazao je Smajlagić, naloženo je kantonalnim inspekcijama da provjere ima li na tržištu zatrovanih proizvoda.

„Prema dosadašnjim informacijama, a dobio sam ih samo od kantonalne inspekcije iz Bihaća, na tržištu nisu pronađeni proizvodi sa povećanom količinom alfatoksina. Detaljnije informacije ćemo imati u narednim danima kad se sve provjeri“, kazao je Smajlagić za Oslobođenje.

Izvor: http://www.oslobodjenje.ba/

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">