U Nišu je puštena u rad fabrika za reciklažu elektronskog i električnog otpada, odnosno frižidera, malih i velikih kućnih aparata i televizijskih katodnih cevi.

Fabrika zapošljava 250 radnika, dok će sakupljačka mreža i kooperanti brojati i do 4.000 ljudi, ističe se u današnjem saopštenju za medije.

Vrednost novog postrojenja „E-reciklaže“ je osam miliona evra i predstavlja najveće ulaganje u reciklažnu industriju od njenog začetka, kao i najveću domaću „greenfield“ investiciju u Nišu u poslednjih deset godina, kazao je generalni direktor E reciklaže Ninoslav Milenković.

Godišnji kapacitet pogona je oko 15.000 tona opasnog otpada. Posebna vrednost novog postrojenja je to što će prvi put u Srbiji moći da se kompletno recikliraju frižideri odnosno svi rashladni uredjaji. Sa mogućnošću prerade 1.000 frižidera dnevno, kako se ističe, predstavlja postrojenje sa najvećim kapacitetom u zemlji i regionu.

„Najsavremenija nemačka tehnologija kompanije ‘Mewa’ koja je kao lider u ovoj oblasti postala i naš strateški partner, omogućava da se procesom reciklaže izdvoji maksimalna količina upotrebljivih sirovina u vidu reciklata visokog stepena čistoće potrebnih u industrijskoj proizvodnji: bakar, aluminijum i gvoždje kvalitetnog hemijskog sastava i čistoće od 97 odsto, kao i plastika i pur-pena visoke energetske vrednosti“, ističe se u saopštenju.

Uvedena je i besplatna zelena linija 0800-085-085 na koju gradjani mogu da se obrate i prijave stare električne i elektronske uredjaje u svom okruženju na teritoriji cele Srbije. U roku od 24 časa ti uredjaji se preuzimaju, besplatno odvoze i potpuno bezbedno preradjuju.

Sve što bude preradjivano u fabrici moći će ponovo da se koristi – katodno staklo, metalni delovi, bakarni kablovi i plastika. Fabrika u Nišu je izvozno orijentisana i sav reciklirani materijal se izvozi. U Evropi se po stanovniku obradi četiri kilograma električnog i elektronskog otpada, dok je u Srbiji taj iznos mnogo manji.

Izvor: http://www.gdeinvestirati.com/

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">