Reklama

Direkcija za poljoprivredu i robne rezerve u Valjevu najavila je realizaciju dva projekta. Reč je o projektu prekogranične saradnje u organskoj proizvodnji i protokolu o poslovno-tehničkoj saradnji 10 gradova u Srbiji na nivou poljoprivrednih stručnih službi, saopšteno je na zvaničnom gradskom sajtu.

Početkom naredne godine bi trebalo da Direkcija za poljoprivredu i robne rezerve grada Valjeva u partnerstvu sa Federalnom agencijom za organsku proizvodnju Bosne i Hercegovine realizuje projekat prekogranične saradnje u organskoj proizvodnji. Ukupna vrednost ovog projekta koji će finansirati Evropska unija iznosi 415.000 EUR, a na Valjevo se odnosi 200.000 EUR.

– Do sada se zna da je 90% projekta prošlo, dok je preostalih 10% branjenje budžeta i od toga i zavisi početak realizacije – istakao je između ostalog stručni saradnik u Direkciji Andra Savčić u obraćanju novinarima.

Projekat će trajati 20 meseci. On podrazumeva otvaranje Centra za organsku proizvodnju kao najznačajniju aktivnost, sertifikaciju proizvođača organske hrane, uvođenje standarda Evropske unije u organsku poljoprivredu, otvaranje eko farme konkretnog proizvođača za studijske posete i organizovanje poseta sajmovima.

Za sada je na teritoriji Valjeva evidentirano samo pet proizvođača organske hrane sa sertifikatom. Značajnu proizvodnju organske hrane sa područja Valjeva ima Nikola Grujičić iz Žabara, dok je Radoslav Grujičić iz Pambukovice među najvećim proizvođačima organske hrane u Srbiji.

Direktor Direkcije za poljoprivredu i robne rezerve Saša Radosavljević je najavio da će u petak (23. novembra 2013.) godine u Valjevu biti potpisan protokol o poslovno-tehničkoj saradnji 10 gradova na nivou Direkcija za poljoprivredu stručnih službi iz te oblasti. Cilj je jačanje i unapređenje zajedničkih kapaciteta bitnih za održivi razvoj poljoprivrede i sela.

Izvor: http://www.ekapija.com/website/sr/

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">