Reklama

U gradu Karmona u Andaluziji pronađeno je najstarije vino na svetu koje je još uvek u svom izvornom tečnom obliku. Vino je napravljeno kao belo, a današnju crvenkastosmeđu nijansu su mu dale hemijske reakcije koje su se odigrale u 2.000 godina otkako je vino vino uliveno u pogrebnu urnu u južnoj Španiji.

Otkriće je pomalo sablasno jer je urna sadržala, među drugim stvarima, i kremirane kosti čoveka iz epohe drevnog Rima: naučnici veruju da su posmrtni ostaci preliveni vinom u sklopu pogrebnog obreda.

Analiza stručnjaka sa Univerziteta u Kordobi je utvrdila da je drevna tečnost unutar urne – koja je pronađena netaknutom rimskom grobu slučajno otkrivenom u Karmoni pre pet godina – lokalno vino nalik šeriju.

Pre ovog otkrića o kome je donet izveštaj u časopisu Journal of Archaeological Science Reports, najstarije vino sačuvano u tečnom stanju bila je čuvena flaša iskopana iz rimskog groba blizu nemačkog grada Špejera 1867. godine i datirana na oko 325. godinu nove ere.

Urna je otkrivena nakon što je porodica koja je obavljala radove na svojoj kući u Karmoni slučajno naišla na drevni grob na imanju. Grob je pre godinu dana već privukao pažnju medija kada su istraživači objavili da su u jednoj od urni pronašli kristalnu flašu sa 2.000 godina starim rimskim parfemom sa mirisom pačulija, a nova vest iz Karbone, o očuvanom vinu iz doba starog Rima, privukla je još veću pažnju.

Analizu vina obavio je, sa svojim timom, Hoze Rafael Ruiz Arebola, organski hemičar sa Univerziteta u Kordobi.

– Vino se pokazalo dosta sličnim vinima iz ove regije Andaluzije kao što su šeri iz Montilja-Morilesa i iz Jereza, i mancanilja vino iz Sanlukara – naveo je Arebola

Ruiz Arebola priznaje da je napola u šali predložio glavnom arheologu, Huanu Manuelu Romanu, da malo gucnu vino kako bi proslavili otkriće.

– Nije nimalo toksično – uradili smo mikrobiološku analizu. Ali, imao bih grižu savesti zbog toga jer ovo vino provelo je 2.000 godina u kontaktu sa kremiranim telom mrtvog Rimljanina. Tečnost je pomalo mutna zbog ostataka kostiju. Pretpostavljam da bi moglo da se procedi, ali bih ipak radije da ga neko drugi proba prvi – rekao je Arebola.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">