Izvor: http://www.mpt.gov.rs

Ministarstvo poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede, Uprava za veterinu, povodom interesovanja javnosti za mere koje se sprovode na monitoringu i nadzoru „bolesti ludih krava“ obaveštavaju građane da u Srbiji nije zabeležen ni jedan slučaj ovog oboljenja kod životinja. Istovremeno, u poslednjih nekoliko godina, u Evropi i svetu se evidentira mnogo manje slučajeva ove bolesti kod životinja, prvenstveno zbog odgovarajućih veterinarsko sanitarnih mera koje se primenjuju širom sveta.

Dr Zoran Mićović, direktor Uprave za veterinu izjavio je da bolest Bovina spongioformna encefalopatija (BSE) izaziva prion koji se prenosi putem ishrane preživara mesno-koštanim brašnom poreklom od životinja, kao i da je najveći broj slučajeva zabeležen krajem prošlog veka u pojedinim zapadnoevropskim zemljama koje su redovno koristile mesno-koštano brašno u ishrani preživara (Velika Britanija). U Srbiji je zabranjena upotreba mesno-koštanog brašna još od 2001. godine a Ministarstvo redovno vrši kontrolu stočne hrane na prisustvo animalnih proteina. Vrši se i nadzor rizičnih kategorija goveda (stare životinje ili one koje pokazuju neurološke simptome) kao i njihovo ispitivanje u akreditovanim laboratorijama. Takođe, radi se i analiza rizika prilikom uvoza pri čemu je dozvoljen uvoz mladih goveda (steone junice) isključivo ukoliko potiču iz bezbednih uslova ali se do kraja života vrši aktivan nadzor njihovog zdravlja i obavezno ispitivanje na BSE u slučaju njihovog klanja ili uginuća.

Ministarstvo poljoprivrede je u 2011. godini proširilo monitoring na sva zaklana goveda starija od 30 meseci, a vrši se i ispitivanje ovaca i jelena na prionske bolesti. Cilj ovih ispitivanja je brzo otkrivanje bolesti i zaštita zdravlja ljudi. Očekuje se da Svetska organizacija za zaštitu zdravlja životinja (OIE) 2012. godine Srbiji dodeli status bezbedne države na BSE.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">