Izvor: Tanjug

Na sremskim poljima pri kraju je setva uljane repice na više od hiljadu hektara, a uveliko teku pripreme i za setvu pšenice, kojom bi trebalo da bude zasejano oko 50.000 hektara, izjavio je danas za Tanjug sekratar Udruženja za agrar Regionalne privredne komore Vladimir Vlaović.
On je dodao da je u Sremu u protekloj deceniji pod pšenicom u proseku bilo 48.600 hektara. Lane je, međutim, tom žitaricom bilo zasejano samo 41.600 hektara.

Rekordna godina je bila 2001, kada je rod te kulture ubran sa čak 60.500 hektara.

Procenjuje se da su se ove jeseni stekli svi uslovi da se setva obavi i u drugoj polovini oktobra, a to je optimalni rok za taj posao.

Stručnjaci su ukazali da već sada ima dovoljno slobodnih površina za setvu pšenice, jer je žetva uljarica na oko 27.000 hektara završena, a ubrzano odmiče i berba kukuruza, koji se ovde prostirao na gotovo 140.000 hektara.

Kvalitetnoj pripremi zemljišta za predstojeću setvu pogoduje i kiša koja je pala pre nedelju dana, a kod Meteorološke stanice u Laćarku izmereno je 15 litara vodenog taloga po metru kvadratnom.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">