Reklama

Toplo vreme sa malom količinom padavina tokom proteklih sedam dana u većini mesta i dalje je bilo nepovoljno za stanje većine poljoprivrednih kultura.

Agrometeorološki uslovi nisu pogodovali ni voću, ni vinovoj lozi, naročito vrstama i sortama koje su se nalazile u fazi nalivanja ploda.

Nedostatak vlage i velika insolacija (količina primljene sunčeve energije) dovodile su do isušivanja i ožegotina na plodu.

Zbog visokih temperatura vazduha i nedostatka padavina tokom druge polovine leta jare kulture – kukuruz, suncokret, soja i šećerna repa, ubrzale su faze zrenja, što je u nekim proizvodnim područjima dovelo do ranijeg početka berbe kukuruza i žetve suncokreta.

Period od 19. do 25. avgusta karakterisalo je toplo vreme, povremeno sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom, uglavnom slabog intenziteta. Srednje dnevne temperature vazduha kretale su se u intervalu od 16 stepeni Celzijusa na planinama jugozapadne Srbije do 24 stepena u većem delu Vojvodine i Pomoravlju.

Srednje dnevne tamperature bile su za 1,8 do 3,6 stepeni više od proseka za ovaj deo avgusta.

U većini poljoprivrednih područja je od 23. do 25. avgusta zabeleženo ispod 10 milimetara padavina. Samo lokalno je bilo obilnijih padavina, preko 20 milimeara, i to u Loznici, Kragujevcu, Beogradu i Vršcu.

U proteklom tridesetodnevnom periodu na najvećem delu teritorije Srbije zabeleženo je od 25 odsto do 50 odsto padavina u odnosu na višegodišnji prosek, objavljeno je na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ).

Toplo i suvo vreme tokom većeg dela proteklog perioda pogodovalo je biljnim štetočinama kod paprike, kukuruza šećerca, šećerne repe, semenske soje, jabuka i vinove loze.

Izvor: Tanjug

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">