Izvor: PKS

Za registraciju i kategorizaciju dijetetskih proizvoda potrebno oko tri-četiri meseca, od podnošenja kompletne dokumentacije. Pozvani domaći proizvođači da podnesu zahteve
Proizvođači dijetetskih namirnica i dečje hrane ukazali su na probleme vezane za primenu Pravilnika o zdravstvenoj ispravnosti dijetetskih proizvoda, objavljenog prošle godine u Službenom glasniku. Veliki problemi nastaju zbog kašnjenja u dobijanju stručnog mišljenja od Farmaceutskog fakulteta u Beogradu, neophodnog za kategorizaciju i registraciju proizvoda, jer ukoliko proizvod nije registrovan, proizvođači ne mogu da dobiju međunarodne sertifikate. Zbog toga su apelovali na ubrzavanje procesa registracije i kategorizacije i donošenje propisa koji bi olakšali i ubrzali njihov rad.

Članovi Grupacije dijetetskih namirnica i dečje hrane Privredne komore Srbije, na današnjoj sednici izneli su niz primedbi na prateću regulativu Zakona o bezbednosti hrane, koji nije, prema njihovim očekivanjima, objedinio sve propise koji se odnose na dečju hranu i dijetetske proizvode, već moraju da proučavaju i dodatna četiri pravilnika s nejasnim instrukcijama. Sve to proizvođačima, ali i inspektorima, stvara probleme u tumačenju propisa, ostavljajući prostor za subjektivnost i improvizaciju.

Odgovarajući na zamerke proizvođača, predstavnik Farmaceutskog fakulteta prof. dr Ivan Stanković naveo je da ni Evropskoj uniji još nisu harmonizovani propisi o suplementima u pogledu količine vitamina i minerala, kao ni oni o biljnim dijetetskim suplementima, već se primenjuju nacionalni propisi, različiti od zemlje do zemlje.

Mišljenje Farmaceutskog fakulteta čeka se od tri do četiri meseca, što u odnosu na zemlje u okruženju nije loš prosek, naveo je on, jer se u Hrvatskoj, ili Sloveniji, na primer, na registraciju i notifikaciju, čeka od šest meseci do godinu dana.

Sekretar Udruženja za poljoprivredu, prehrambenu i duvansku industriju i vodoprivredu PKS Milan Prostran, povodom zabrinutosti malih proizvođača o tome kako će do 11. juna ispuniti sve obaveze propisane Zakonom o bezbednosti hrane, preneo je opredeljenje nadležnih da se kontrole najpre sprovedu u velikim preduzećima, koja imaju ispunjene sve propisane standarde, a potom u malim, kako bi im se dalo još vremena da se prilagode novim propisima.

Osim toga, uslediće prilagođavanje novim direktivama Evropske unije, ponovne izmene i dopune postojeće regulative, dodao je Prostran.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">