Reklama

Ukupna vrednost realizovane lanjske stočarske proizvodnje u Srbiji procenjena je na 1,8 milijardi dolara, što predstavlja pad od svega 0,81 odsto u odnosu na 2011, pokazali su podaci Privredne komore Srbije (PKS).
Učešće stočarske proizvodnje u bruto ostvarenoj vrednosti ukupne poljoprivredne proizvodnje iznosilo je 37,9 odsto.

Vrednost govedarske proizvodnje iznosila je 796 miliona dolara, sa učešćem od 43,50 odsto u ukupno ostvarenoj vrednosti stočarske proizvodnje.

Vrednost proizvodnje u svinjarstvu bila je 608 miliona dolara (33,22 odsto), živinarstvu 286 miliona dolara ( 15,63 odsto), ovčarstvu 120 miliona dolara (6,56 odsto) i pčelarstvu 20 miliona dolara (1,09 odsto).

Ekspert PKS Vojislav Stanković kazao je Tanjugu da broj uslovnih grla stoke, prema procenama, trenutno iznosi 0,35 po hektaru oraničnih površina, što i dalje ukazuje na ekstenzivnost domaće poljoprivrede.

Stanković je napomenuo da bi za naše uslove bilo optimalno da učešće stočarstva u bruto vrednosti poljoprivrede bude najmanje 50 do 60 odsto, sa jednim uslovnim grlom po hektaru oraničnih površina.

On je ukazao da je stočarstvo danas u Srbiji, i pored izrazito povoljnih prirodnih uslova, u velikoj krizi.

Broj stoke je u poslednjoj deceniji opadao po godišnjoj stopi od dva do tri odsto, a proizvodnja mesa je pala sa 600.000 tona (90-tih godina) na 450.392 tona danas, a smanjena je i potrošnja mesa sa 65 kilograma na oko 41,9 kilograma po stanovniku.

Stanković je međutim, istakao da postojeći stočni fond, i pored nezadovoljavajućeg broja stoke u odnosu na raspoložive poljoprivredne površine, predstavlja značajan razvojni resurs, uz uslov da se sistematski i veoma intenzivno unapređuju genetske osobine stoke, kao i tehnologija i organizacija proizvodnje.

Intenziviranje proizvodnje u stočarstvu i povećanje učešća ove grane u strukturi ukupne poljoprivredne proizvodnje može se obezbediti podsticanjem izmene rasnog sastava stoke i povećanjem proizvodnje mesa i mleka po jedinici kapaciteta, naglasio je Stanković.

Izvor: Tanjug

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">