Predsednik Vlade AP Vojvodine dr Bojan Pajtić i pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Goran Ješić, primili su danas predstavnike kompanije „Atos fruktum“ Mitra i Mišu Deurića i predsednika opštine Irig Vladimira Petrovića, koji su predstavili ideju o formiranju takozvane „Fruškogorske kooperative“, koja bi trebalo da okupi voćare iz rejona Fruške gore, kako bi zajednički nastupali na veoma zahtevnom evropskom i svetskom tržištu. Sastanku je prisustvovao i predsednik Skupštine opštine Ruma Nenad Borović.

Kako je istaknuto, udruživanje voćara u okviru „Fruškogorske kooperative“, osim što predstavlja napredak u brojnim segmentima poslovanja, pre svega malih proizvođača, jedan je od načina za „preživljavanje“ na tržištu zbog pojave sve veće konkurencije inostranih kooperativa. Kao tržišno orijentisana, kooperativa bi obuhvatala sektor prodaje i nabavke, skladištenja, te konsaltinga i kontrole. Značaj formiranja takve kooperative ogleda se u zagarantovanom plasmanu proizvoda kroz sistem „3K“ (kvalitet, kontinuitet i kvantitet), formiranju zajedničkog brenda, otvaranju novih tržišta, poput Bliskog istoka i Zapadne Evrope, uspostavljanju visokih standarda u tehnologiji proizvodnje i drugo. Takođe, u okviru projekta „Fruškogorska kooperativa“ planirana je i izgradnja moderne hladnjače za čuvanje i pakovanje voća, u skladu sa visoko standardizovanom voćarskom proizvodnjom. Realizacijom projekta „Fruškogorska kooperativa“, bilo bi zaposleno više od 450 radnika.

Na sastanku je predstavljen i projekat navodnjavanja fruškogorskih voćnjaka u rejonu Iriga. S obzirom na to da je Fruška gora „siromašna“ vodom, koja je neophodna za bolji kvalitet ploda, posebno za obojenost i kvantitet usled povećanja kalibra ploda, neophodno je obezbediti dodatne količine vode za bolji rod. Projektom navodnjavanja predviđeno je da se voda iz Save sprovede do akumulacija koje bi bile izgrađene blizu voćnjaka, što bi omogućilo navodnjavanje u letnjem periodu. Realizacijom ovog projekta bilo bi obezbeđeno navodnjavanje za više od 1300 hektara voćnjaka.

Izvor: Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">