Reklama

Srpski izvoznici su u prva tri meseca nove ekonomske godine već zaključili ugovore za plasman 450.000 tona pšenice, izjavio je Tanjugu direktor udruženja „Žita Srbije“, Vukosav Saković. Ukupan godišnji izvoz biće bar 1,2 miliona tona, a sudeći prema već zaključenim ugovorima za period jul – septembar, realno je očekivati da će iznositi i 1,5 miliona tona, kazao je Saković.

Prethodne ekonomske godine iz Srbije je izvezeno ukupno 630.000 tona pšenice i brašna. „Ovogodišnja žetva pšenice pozitivno nas je iznenadila dobrim prinosima koji će biti najmanje pet tona po hektaru“, kazao je Saković, dodajući da će ukupan rod biti oko tri miliona tona. On je naveo da je dobro za proizvođače, mada oni smatraju da to kroz cenu ne osećaju, i to što je država sa tržišta na neki način povukla skoro 180.000 tona pšenice.

„Procenjeno je da su skladištari od države pozajmili skoro 120.000 tona pšenice, što regularno, što sami, a interventna kupovina još oko 60.000 tona sa tržišta na neki način predstavlja relaksaciju ponude u samoj žetvi“, rekao je Saković.

On očekuje da će se ponuda i tražnja te žitarice, pri ovakvom izvozu i povlačenju pomenute količine, već u narednom mesecu dovesti u određenu ravnotežu. Kada je reč o ceni pšenice, Saković je ukazao da je ono što nam ne ide u prilog to što se, kao i kod nas, očekuje solidna proizvodnja pšenice u svetu, što najavljuje nisku cenu sve do kraja ove godine.

„Naime, u svakom mesecu na određenom delu zemaljske kugle, dešava se žetva, koja se u novembru završava u severnoj Evropi i Sibiru, a onda već u decembru počinje na južnoj hemisferi kod velikih proizvođača kao što je Argentina, u januaru kod Australije“, objasnio je.

Takva žetva i takav raspored žetve ukazuje da sve dok ne budemo imali podatke šta se dešava na južnoj hemisferi, možemo očekivati nisku cenu, istakao je sagovornik Tanjuga. „Zbog toga i naši proizvođači ne mogu očekivati ništa bolju cenu, sve do pred Novu godinu, a da li će biti bolje cene zavisi od žetve na južnoj hemisferi“, zaključio je Saković.

Izvor: Tanjug

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">