Suša i visoke temperature nepovoljno utiču na zasade kukuruza u Srbiji, pa će biti loši prinosi ove poljoprivredne kulture, izavio je danas rukovodilac Odeljenja za kukuruz u Institutu za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu Đorđe Jocković.

Jocković je agenciji Beta rekao da u ovoj godini imamo jako lošu vremensku situaciju, što je trajno oštetilo mnoge biljke i ugrozilo normalnu oplodnju kukuruza, tako da će i rod u ovoj godini biti vrlo skroman.

„Imali smo malo zimskih padavina, jer je od oktobra do marta palo za 30 odsto manje padavina od višegodišnjeg proseka. U junu je temperatura bila za 3,3 stepena veća od višegodišnjeg proseka, a količina padavina bila je tri puta manja“, rekao je Jocković.

kukuruz usevi polje navodnjavanje zalivanje prskalice vojvodina tanjug jaroslav pap jpg

Dodao je da je, pored izuzetno visoke temperature i izuzetno malo padavina, poslednjih dana duvao i snažan vetar koji je isušio i to malo vlage u zemljištu, tako da se posledice jasno vide na kukuruzu.

„Ovakvih njiva, nažalost, ima pogotovo u centralnoj i južnoj Srbiji, ali i u Vojvodini, gde je donje lišće potpuno odumrlo i ako i padne kiša ovi listovi su izgubljeni za formiranje konačnog prinosa“, rekao je Jocković.

Prema njegovim rečima, situacija je ista u čitavom regionu jugoistočne i srednje Evrope, pa čak i u svetu, tako da će biti vrlo skroman rod.

„Koliko će rod biti skroman zavisiće od narednog perioda, ali je već sada izvesno da će biti veliki broj jalovih biljaka i da će biti loša oplodnja, jer su biljke sada u jednom od najkritičnijih perioda za formiranje konačnog prinosa. Sve zajedno, jako je loša situacija i ne možemo se nadati dobrim prinosima u ovoj godini“, rekao je Jocković.

U Srbiji je ove godine kukuruz posejan na površinama od oko 1,3 miliona hektara, dok je prošle godine posejano oko 1,25 miliona hektara.

Prosečan prošlogodišnji prinos je zbog suše iznosio oko 4,5 tona po hektaru, a pre dve godine je bio šest tona po hektaru.

Izvor: Beta

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">