Reklama

Izvor: http://www.mpt.gov.rs/

Ministar poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede Dušan Petrović, dana 05. oktobra 2011. godine, razgovarao je u Privrednoj komori Srbije sa predstavnicima proizvođača hrane za životinje o aktuelnim pitanjima u sektoru u kojem rade. Tom prilikom ministar Petrović je rekao:“ Vlada Srbije donela je juče, na telefonskoj sednici, odluku da ukine sve carine i prelevmane na uvoz sojine sačme u Srbiju“.

Ministar poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede Dušan Petrović o dogovoru sa proizvođačima i pojeftinjenju mesa. Ministar Petrović napomenuo je da su ta opterećenja na uvoz sojine sačme iz EU iznosila 6,2 odsto a robe poreklom iz Turske i zemalja EFTA 12,3 odsto.

„Ovogodišnji prinos žitarica i uljarica je dobar i nema razloga da tržište ne bude snabdeveno kvalitetnim proizvodima po pristupačnim cenama, koje ne treba da budu više od cena u regionu. Država će upotrebiti sva legalna sredstva da ne dozvoli povećanje cena hrane, koje nije utemeljeno na ekonomskim faktorima“, istakao je ministar Petrović.

Predsednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin nakon sastanka je rekao: „Ovim olakšicama biće napravljeni značajni pomaci u proizvodnji stočne hrane na kojima je PKS već duže vreme instistirala. Na ovaj način pravi se novi koncept i zaokret u razvoju stočarstva u Srbiji.“

On je istakao da će od toga koristi imati svi, od primarnih proizvođača preko prerađivača do potrošaca, a trebalo bi da se pozitivno odrazi i na izvoz koji, kako je rekao, generiše razvoj stočarstva.

„Jaja, meso i mleko u narednim mesecima pojeftiniće od 10 do 15, a možda čak i 20 odsto“, rekao je predsednik grupacije proizvođača hrane za životinje Dragoslav Milisavljević i istakao da na troškove hrane u proizvodnji mesa „otpada“ od 60 do 80 posto cene koštanja.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">