Ukrajina je od početka ove poljoprivredne godine van granica zemlje prodala 16 odsto više žitarica nego u istom periodu prošle godine

Ukrajina je od početka ove poljoprivredne godine van granica zemlje prodala 16 odsto više žitarica nego u istom periodu prošle godine.

Prema rečima ukrajinskog ministra poljoprivrede i prehrane Nikolaja Prusjažnjuka, četvrti mesec nove poljoprivredne godine Ukrajina ima pozitivnu dinamiku plasmana domaćeg žita i do sada je izvezla 6,8 miliona tona žita.

Ministar je dodao da su s povratkom lepog vremena poljoprivrednici intenzivirali prikupljanje kasnih useva. Zbog toga je značajno što tako dinamičan izvoz doprinosi brzom oslobađanju potrebnih kapaciteta za skladištenje novog žita, preneli su ukrajinski mediji.

U septembru je izvezeno 2,3 miliona tona žita, a u prvoj nedelji oktobra 770.000 tona, precizirao je Prisjažnjuk.
Ubrzanje izvoza povoljno je i za proizvođače žita. Njegova cena postepeno raste na svetskom tržištu, a kao rezultat toga povećava se i cena u Ukrajini. Shodno tome raste interesovanje poljoprivrednika za prodaju.
Prisjažnjuk procenjuje da je izvozni potencijal zemlje više od 30 miliona tona žita u poljoprivrednoj 2013/2014. godini.
Ukrajinski premijer, Nikolaj Azarov, najavio je da će zemlja ove godine požnjeti i do 60 miliona žita, čime će dostići rekord od sticanja nezavisnosti.

U 2012. godini poljoprivrednici Ukrajine su požnjeli oko 46,2 miliona tona žita, što je 18,6 odsto manje nego 2011. Republika je prošle poljoprivredne 2012/2013. godine na strana tržišta isporučila 23 miliona tona žita i time postala sedmi najveći svetski izvoznik žitarica.

Izvor: Tanjug

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">