Reklama

Kako saznaje Radio-televizija Vojvodin, predstavnici uljare Dijamant iz Zrenjanian saopštili su jutros poljoprivrednicima koji već dva dana blokiraju tu fabriku da prestaju sa otkupom suncokreta i da će fabrika biti zatvorena.
Zrenjaninski ratari ipak su i dalje ispred kapija uljare Dijamant, gde čekaju ishod pregovora sa ministrom trgovine Rasimom Ljajićem i predstavnicima proizvođača ulja, koji je zakazan za 14 časova u Vladi Srbije.

Paori tvrde da, bez obzira na ishod tih pregovora, neće radikalizovati proteste, ali da će i dalje nastaviti blokadu uljare.

Zemljoradnici iz Banata, koji protestuju zbog najavljene niske otkupne cene suncokrta, proveli su u traktorima i drugu noć u blokadi prilaza zrenjaninskom „Dijamantu“ i fabrici ulja „Banat“ u Novoj Crnji, u očekivanju za danas najavljen razgovor u Ministarstvu trgovine i telekomunikacija.

Predsednik Udruženja zemljoradnika Zrenjanina Ognjen Rackov izjavio je dopisniku Tanjuga da protest nezadovoljnih banatskih ratara protiče mirno, uz traktorsku blokadu fabrika ulja i da se petočlana delegacija sprema za put u Beograd.

Obavešteni smo da će nas danas u 14,30 časova primiti ministar Rasim Ljajić i na taj razgovor odlazi delegacija, koju čine proizvođači suncokrta iz Zrenjanina, Nove Crnje i Pančeva, izjavio je Rackov.

On kaže da je direktorica „Dijamanta“ Slavica Kešelj juče ponudila pregovaračkom timu zrenjaninskih ratara da ovogodišnji rod suncokreta predaju na besplatno čuvanje u silose te fabrike u narednih mesec dana, dok se ne vidi cena na tržištu regiona.

Tu ponudu nismo prihvatili, jer mi živimo u Srbiji, gde su uslovi drugačiji nego u regionu, a posebno gde su subvencije zemljoradnicima mnogo manje, što se mora uzeti u obzir, rekao je Rackov.

Zrenjaninski zemljoradnici od prerađivača suncokreta traže otkupnu cenu od 40 dinara za kilogram, plus porez na dodatnu vrednost, dok je u prvim razgovorima „Dijamant“, najveća uljara na Balkanu“ ponudila 26 dinara, sa PDV-om.

Odlazeći ministar poljoprivrede Goran Knežević je juče, na sajmu u Zrenjaninu, najavio da će pre razgovora sa delegacijom proizvođača suncokreta ministar Ljujić o nastalim problemima razgovarati sa predstavnicima prerađivača, imajući u vidu i cenu suncokreta i jestivog ulja.

Dosadašnji stav predstavnika Vlade Srbije bio je da se država ne meša u otkupne cene poljoprivrednih proizvoda, već da se one određuju na tržištu.

Poljoprivrednici i danas nastavljaju blokadu puteva između Pančeva i Beograda, započetu juče. Oni su nezadovoljni otkupnim cenama poljoprivrednih proizvoda, a kako je najavljeno, tražiće da država hitno uredi tržište poljoprivrednih proizvoda, uvede kontrolu monopolskog ponašanja otkupljivača, kao i da cene ratarskih kultura budu jednake onima na Budimpeštanskoj berzi.

Izvor: Tanjug

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">