Reklama

Per Anderson, specijalista Tetra Paka za brizganje plastike, objašnjava kako je stvaranje najbrže mašine za injekciono presovanje na svetu bilo od presudne važnosti za lansiranja prve aseptične kartonske boce na svetu za distribuciju na ambijentalnoj temperaturi.

Crtež sijalice se često koristi da označi onaj trenutak kada rešenje problema postane očigledno. Moje tridesetogodišnje iskustvo, međutim, pokazuje da značajne inovacije obično ne nastaju u jednom trenutku, onda kada se „upali lampica“, već postepeno, razvijajući se zahvaljujući razmišljanju zasnovanom na iskustvu, tehničkoj stručnost i kreativnosti. Tako je nastala i revolucionarna tehnologija za injekciono presovanje zahvaljujući kojoj je prva aseptična kartonska boca na svetu, Tetra Evero ™ Aseptic (TEA) postala realnost.

Stvaranje TEA-e započeli smo sa željom da napravimo ambalažu koja može da se otvara kao boca, da se iz nje sipa kao iz boce, a da pri tome sačuvamo ekološku i funkcionalnu efikasnost kartonske ambalaže. Međutim, za to je bilo potrebno da napravimo plastični vrh koji bi mogao da spoji otvor sa kartonskim telom boce, istovremeno vodeći računa o tome da tečnost ostane bezbedna i na mestu.

Injekciono presovanje je jedan od najčešćih proizvodnih procesa u svetu i koristi se za proizvodnju, na primer mobilnih telefona, računara, sportske opreme i DVD-jeva. Jednostavno rečeno, materijali se ubrizgavaju u kalup kako bi se proizveli delovi nekog proizvoda. Naših 25 godina iskustva u korišćenju ove tehnologije mi upotrebljavamo za proizvodnju ambalaže kao što je Tetra Top®.

Koncept

Oslanjajući se na svoje iskustvo smislili smo koncept za injekciono presovanje pomoću koga bismo mogli da snizimo troškove proizvodnje i povećamo brzinu proizvodnje. Naš cilj je bio smanjiti veličinu opreme za injekciono presovanje i ugraditi je u samu mašinu za punjenje, pojednostavljujući tako proces što je više moguće. Da bismo to uradili, odlučili smo da telo boce i zatvarač postavimo u kalup pre injekcionog presovanja: Stavljamo zatvarač na rotirajuću osovinu i u sledećem koraku na osovinu stavljamo kartonsko telo boce. Zatim se rotirajuća osovina pretvara u alatku za presovanje u koju ubrizgavamo otopljenu plastiku – za samo 40 milisekundi. Jedan ciklus injekcionog presovanja traje 1,44 sekunde i čini ovaj sistem za injekciono presovanje najbržim na svetu i prvim koji je ugrađen u mašinu za punjenje aseptičnih kartonskih boca.

Ka industrijskoj proizvodnji

Nakon što smo prevazišli prvobitni izazov stvaranja ideje i njenog testiranja, suočili smo se sa još težim zadatkom u razvoju projekta – pretvoriti koncept i simulator u proizvodni proces koji bi mogao da funkcioniše u industrijskim uslovima i mogao da se ugradi u mašinu za punjenje.

Među mnogim izazovima u razvoju projekta bile su fizičke karakteristike koje zahteva plastični vrh. Bio nam je potreban tanak vrh kako bi tečna plastika mogla brzo da se zamrzne posle oblikovanja, ali morao je da bude dovoljno robustan da izdrži udarac u slučaju pada. Pored toga, bilo je potrebno da pronađemo novu svetlosnu barijeru za zaštitu proizvoda. Obično koristimo aluminijumsku foliju, ali u slučaju TEA-e bi plastični vrh obavljao i tu zaštitnu ulogu da garantuje rok trajanja proizvoda. Za to je bilo potrebno smisliti novi recept za mešavinu polimera.

Da bi se telo boce i poklopac spojili na proizvodnoj liniji, zatvarač se stavlja u mašinu za pakovanje gde se postavlja na vrh rotirajuće osovine, vrstu vretena koje rotira fazno. Ambalaža se seče iz rolne i formira telo boce koje se postavlja na istu osovinu na koju i zatvarač. Osovina sa zatvaračem i kartonskim telom se stavlja u kalup i plastični vrh se oblikuje. Otopljena plastika se zavari za zatvarač i za ivicu kartonskog tela pre nego što očvrsne u kalupu. Inovativna razlika u odnosu na tradicionalno injekciono presovanje se sastoji u tome što smo mi umesto sistema sa jednim otvorom za ubrizgavanje napravili sistem sa četiri, tj. kalupe sa četiri otvora.

Veća vrednost za kupca

Mi stalno nastojimo da pomerimo granice mogućeg u nastojanju da povećamo efikasnost proizvodnje za naše klijente. Međutim, za proizvodnju 10 000 komada ambalaže po satu, u kalupima sa četiri otvora, blizu smo fizičkih granica tehnologije za injekciono presovanje. Za prevazilaženje ove granice proizvodnih kapaciteta biće potrebne inovacije na polju materijala koje koristimo. Na primer, ako bismo bili u mogućnosti da koristimo tanke polimere koji bi imali iste fizičke karakteristike kao i polimeri koje trenutno koristimo, onda bismo mogli još više ubrzati proces injekcionog presovanja.

O TETRA PAKU

Tetra Pak je vodeća svetska kompanija u proizvodnji rešenja za preradu i pakovanje hrane. Usko sarađujući sa svojim kupcima i dobavljačima našu ponudu čine sigurni i inovativni proizvodi visokih ekoloških kriterijuma koji svakoga dana zadovoljavaju potrebe stotine miliona ljudi širom sveta. Sa blizu 23.000 zaposlenih i poslovnim operacijama u više od 170 zemalja, mi verujemo u odgovornost vođenja industrije i načelo održivosti u poslovanju. Naš slogan “ŠTITI ŠTO JE DOBRO” (“PROTECTS WHAT’S GOOD™“), odražava našu viziju stvaranja hrane, sigurne i dostupne svuda.
Više informacija o Tetra Paku pronaći ćete na www.tetrapak.rs

KONTAKT ZA MEDIJE

Mirjana Petrović
Tetra Pak Production d.o.o. Beograd
Menadžer za komunikacije
Telefon +381 11 2017 319
mirjana.petrovic@tetrapak.com

Katarina Pejić
Direct Media PR
Account Manager
Telefon +381 11 414 5548
katarina.pejic@directmediapr.com

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">