U Skupštini Vojvodine, održana je svečana akademija povodom uručenja „Nagrade za životno delo“, prestižnog priznanja koje se dodeljuje istaknutim profesorima i naučnicima u Vojvodini. Ovo tradicionalno priznanje svake godine dodeljuje Udruženje univerzitetskih nastavnika i naučnika, pod pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata za nauku i tehnološki razvoj Vlade Vojvodine.

Nagrade za životno delo uručio, dobitnicima je uručio predsednik Upravnog odbora Udruženja univerzitetskih nastavnika i naučnika Vojvodine, prof. dr Dragan Šešlija, dok je posebna priznanja laureatima – novčane nagrade Pokrovitelja u iznosu od po 100.000 dinara, dodelio predsednik Vlade AP Vojvodine dr Bojan Pajtić.

Ovogodišnji laureat u oblasti prirodno-matematičkih nauka je prof. dr Ištvan Bikit, redovni profesor Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu, priznanje u oblasti tehničkih nauka dodeljeno je prof. dr Iliji Ćosiću, redovnom profesoru Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, prof. dr Slavko Kevrešan, redovni profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, dobitnik je priznanja iz oblasti biotehničkih nauka, a priznanje iz oblasti medicinskih nauka dodeljeno je prof. dr Milanu Antoniću, redovnom profesoru Medicinskog fakulteta u Novom Sadu.

U prisustvu velikog broja uglednih gostiju, predstavnika pokrajinskih organa, najviših naučnih i obrazovnih institucija, Univerziteta u Novom Sadu, Matice srpske, Srpske akademije nauka i umetnosti, ovogodišnje laureate pozdravili su predsednik Vlade Vojvodine dr Bojan Pajtić, potpredsednik Vlade Vojvodine i pokrajinski sekretar za nauku i tehnološki razvoj prof. dr Dragoslav Petrović, predsednik Upravnog odbora Udruženja univerzitetskih nastavnika i naučnika Vojvodine prof. dr Dragan Šešlija, rektor Univerziteta u Novom Sadu prof. dr Miroslav Vesković.

Potpredsednik Vlade Vojvodine i pokrajinski sekretar za nauku i tehnološki razvoj prof. dr Dragoslav Petrović istakao je da su ovogodišnji laureati priznanja za životno delo, svojim dosadašnjim radom ostavili trag koji će zauvek ostati kroz Univerzitet, nauku i rad sa mladim generacija. Istovremeno, od njih očekujemo pomoć na brojnim projektima u budućnosti, naveo je profesor Petrović.

Profesor Petrović je dodao da se sa 196 međunarodnih projekata koje realizuju naše naučno-istraživačke ustanove, sa rejtingom koji ima Novosadski univerzitet u prvih 800 univerziteta prema Šangajskoj listi, te sa povećanjem citiranosti u protekle dve godine za 30 odsto – naučni ambijent u Vojvodini izdvaja daleko iznad situacije u drugim oblastima u pokrajini i državi.

„Ovogodišnji laureati su svojim dosadašnjim radom postigli najznačajnije rezultate na afirmaciji upravo ovih kriterijuma“, naveo je profesor Petrović dodavši da u momentu kada kreće novi ciklus podrške Evropske unije naučno-istraživačkim programima, treba da stimulišemo naučnike da svojim iskustvom, potencijalom i ugledom motivišu mlade ljude da ostvaruju isto tako dobre rezultate.

Predsednik Vlade Vojvodine dr Bojan Pajtić čestitao je ovogodišnjim laureatima uz molbu da priznanje koje su dobili ne dožive kao krunu svoje karijere, nego kao podstrek za dalji rad, kao podstrek da svoje znanje i energiju ulože kako u Univerzitet, tako i u celu društvenu zajednicu kao što su to činili proteklih godina i decenija.

„Univerzitet u Novom Sadu sa preko 50 hiljada studenata, nastavnika i saradnika predstavlja srce Pokrajine i njen najsnažniji razvojni i intelektualni potencijal. Zbog toga imamo obavezu da, kao odgovorni ljudi, damo podršku i da uvažimo profesore, naučnike i istraživače koji su ostavili trag i koji su omogućili da Novosadski univerzitet bude uvažena nastavno-naučna institucija“, rekao je predsednik Vlade Vojvodine dr Bojan Pajtić dodavši da će pokrajinska Vlada i ubuduće podržavati međunarodne projekte i razvoj univerziteta.

„Podjednako je važno i da ljudima koji su ostvarili značajnu karijeru, edukovali hiljade studenata i koji su ostavili veoma značajan trag u nauci i razvoju Pokrajine damo priznanje za životno delo, i da podstaknemo ostale naučnike, studente – buduće profesore i saradnike, da na kvalitetan način rade svoj posao i da budu odgovorni prema zajednici iz koje potiču“, naveo je predsednik Pajtić.

Predsednik Pajtić je dodao da ovakva vrsta priznanja jeste poruka za budućnost, te da nastavnicima i saradnicima govori da njihov trud nije uzalud i nezapažen, nego da će naići na podršku zajednice. „Svaki napor, koji sa sobom nosi benefit i za Univerzitet i za zajednicu, biće prepoznat i nagrađen“, poručio je predsednik Pajtić.

Izvor: vojvodina.gov.rs

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">