Reklama

Pomoćnik ministra poljoprivrede i trgovine Miloš Milovanović najavio je da će u narednim nedeljama biti objavljene uredbe koje se odnose na subvencionisanje povrtarske i voćarske proizvodnje, kao i da će za te namene biti izdvojena daleko veća sredstva nego u 2011. godini.

„Uredba je u finalnoj fazi izrade i mi ćemo kroz ovu uredbu omogućiti poljoprivrednim proizvodjačima koji se bave povrtarstvom, odnosno voćarskom proizvodnjom, investicionu podršku za opremu i mehanizaciju koju oni koriste u sopstvenoj proizvodnji“, istakao je on u izjavi za Tanjug.

Milovanović je precizirao da se to odnosi na davanje bespovratnih sredstava u vrednosti od 40 do 50 odsto ukupne vrednosti investicije, kako bi proizvodjači unapredili sopstvenu konkurentnost.

On je objasnio da razlog primene različitog modela podrške poljoprivrednih proizvodjača koji se bave povrćem i voćem leži u tome što je ona potpuno drugačija nego što je ratarska proizvodnja, i da mora biti primenjena i druga forma državne podrške.

„Vrednost koja se po jedinici površine ostvaruje u povrtarstvu jeste daleko veća nego u ratarstvu. Samim tim, jedno direktno plaćanje po hektaru za proizvodjače povrća ne bi značilo onoliko koliko to znači za proizvodjače odredjenih žitarica“, istakao je Milovanović.

On je precizirao da je samim tim, kod proizvodjača povrća potrebna podrška upravo za opremu, odnosno mehanizaciju, bez obzira da li je reč o sistemima za navodnjavanje, zalivanje „kap po kap“, opremi za marketing, doradi, preradi poljoprivrednih proizvoda, kao i za njihovu pripremu na tržište.

„Ministarstvo poljoprivrede i trgovine će preuzeti na sebe u iznosu do 50 procenata cele te investicije, kako bi oni bili konkurentni na tržištu“, kazao je Milovanović.

„Uredba se nalazi u finalnoj fazi usaglašavanja sa relevatnim organima unutar Vlade i mi očekujemo njeno donošenje u narednim nedeljama. Odmah nakon toga sledi prijem zahteva poljoprivrednih proizvodjača“, kazao je Milovanović.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">