Pred Vladom Srbije u novembru će se naći Strategija razvoja poljoprivrede, koju će sačiniti Nacionalni agrarni savet.

Kako je najavio predsednik tog novoosnovanog vladinog savetodavnog tela Zaharije Trnavčević reč je o dugoročnom dokumentu sa važenjem od 20 do 25 godina, a strategija bi trebala da bude napisana najkasnije do 20. novembra.

„Mi smatramo da je veoma važno za preporod agrara da se stvori nova svest o tome da je Srbija posednik značajnih mogućnosti da bude veliki proizvodjač hrane i da tu jedinu obnovljivu privrednu granu moramo da razvijamo brže nego do sada i u nju unesemo nova znanja i tehnologije“, istakao je Trnavčević.
On je podvukao da će ta strategija biti napisana „narodnim jezikom“, shvatljiva i čitljiva, sa željom da obavesti i pridobije sve gradjane, uključujući i poljoprivrednike i potrošače, za „jednu politiku kakva do sada nije vodjena“.

Trnavčević je kazao da će Strategija predočiti ono što dosadašnja dokumenta nisu sadržala – koje su to kvote na koje bi srpski agrar mogao da se „ispne“ za nekoliko godina i dostigne i sustigne razvijene evopske zemlje u pogledu hektarskih prinosa, količine mleka i mesa i drugih parametara koji su vrlo bitni.

Vlada Srbije osnovala je 2. septembra Nacionalni agrarni savet koji treba da analizira stanje u poljoprivredi, poljoprivrednoj proizvodnji i na tržištu poljoprivrednih proizvoda i pripremi mere za unapredenje poljoprivrede Srbije.

Zadaci saveta su da da izvrši analizu postojećeg stanja u poljoprivredi, poljoprivrednoj proizvodnji i na tržištu poljoprivrednih proizvoda u našoj zemlji i da na osnovu te analize pripremi odgovarajuće izveštaje. Savet bi, takodje, trebalo da pripremi predloge mera za podsticanje i unapredjenje razvoja poljoprivrede i prehrambene industrije, poljoprivredne proizvodnje i tržišta poljoprivrednih proizvoda i predloge sistemskih rešenja i mera podsticaja za unapredenje proizvodnje, kao i predlaganje mera za razvoj sela i poboljšanje položaja seoskog stanovništva. Predsednik saveta je novinar Zaharije Trnavčević, telo ima ukupno 16 članova koji su vrsni stručnjaci iz te oblasti.

Izvor: Tanjug

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">