Reklama

Ministar poljoprivrede i trgovine Dušan Petrović najavio je juče donošenje Uredbe o subvencijama za proizvodnju junećeg i svinjskog mesa, precizirajući da bi visina subvencija za bikove iznosila 50, a za svinje pet evra po grlu.

“U ovom trenutku sasvim je izvesno da ćemo otvoriti pitanje subvencionisanja proizvodnje junećeg i svinjskog mesa, a detalje ćemo saopštiti kada uredba bude doneta”, kazao je Petrović na Novosadskom sajmu.

Ministar je rekao da očekuje da će se taj predlog Ministarstva poljoprivrede vrlo brzo naći na dnevnom redu vlade i da će ga ona usvojiti. Uvođenjem subvencija napraviće se uređen sistem koji bi trebalo da ispuni dva cilja – povećanje tova stoke i proizvodnje mesa i svođenje “sive ekonomije” u toj oblasti na najmanju moguću meru, rekao je Petrović na konferenciji za novinare koju je organizovalo Udruženje novinara za poljoprivredu “Agropres”.

“Najveći deo proizvodnje ići će po uređenom sistemu u klanice, tako da ćemo imati potpuno stabilno snabdevanje kojim ćemo sivu ekonomiju svesti na minimum”, istakao je Petrović. On je kazao da je Srbija dobila status kandidata za članstvo u EU, što znači da smo se spremili za pregovore i da će mnogo toga, po njegovim rečima, zavisiti od agrarne politike, budući da je 50 odsto budžeta EU namenjen poljoprivredi.

Petrović je precizirao da 11 odsto bruto-domaćeg proizvoda Srbije čini poljoprivreda, što je tri do četiri milijarde evra, i još devet procenata odlazi na prerađivačku industriju, što znači da 20 odsto BDP čini proizvodnja hrane. Petrović je najavio i da će uskoro biti doneta uredba i o subvencionisanju proizvodnje voća i povrća.

Izvor: Beta

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">