Sedmi Forum o organskoj proizvodnji, koji je održan u Selenči 27. Septembra , u organizaciji istoimenog Centra, a pod pokroviteljstvom i uz aktivno učešće Univerziteta u Novom Sadu, odnosno Poljoprivrednog fakulteta, je u potpunosti opravdao očekivanja.

Osnovna tema je bila Rezultati i budućnost organske proizvodnje i sa tim se bavilo jedanaest eksperata iz Austrije, Slovačke, Hrvatske i naše zemlje. Uspešno su realizovane sledeće teme: “Organska proizvodnja i održivi razvoj u strateškim dokumentima Europske Unije“ (Prof. dr. Miroslav Vesković rektor Univerziteta u Novom Sadu; Prof. dr. Radovan Pejanović, prorektor Univerziteta u Novom Sadu, dipl. Mrs Mirela Tomaš), “Organski proizvodi na tržištu Austrije – Iskustva“ (Johan Kreschischnig – predsednik Bio Austrije Koruške oblasti), “Procesi i postupci u preradi organske hrane“ (Doc. Ing. Stanislav Šilhár CSc., Ing. Imrich Veszprémi, Prehrambeni institut Bratislava, Slovačka republika), “Alternativne kulture u organskoj proizvodnji“ (Dr. Vladimir Sikora, Institut za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad), “Hrana sa povećanom biološkom vrednošću“ (Ing. Panghyová Elena, Mgr. Marcela Blažková, Prehrambeni institut Bratislava, Slovačka republika), “Upoređivanje kvaliteta brašna iz organski i konvencionalno proizvedene spelte“ (Mgr. Marcela Blažková , Ing. Panghyová Elena, Prehrambeni institut Bratislava, Slovačka republika), “Značaj i uloga međuuseva u organskoj poljoprivredi“ (Svetlana Atanasović, dipl.ing.master, Poljoprivredni fakultet Novi Sad), “Perpektive organskog svinjarstva u Srbiji s akcentom na autohtone rase“ (Prof.dr. Ivan Radović, Poljoprivredni fakultet Novi Sad), “Organska proizvodnja u živinarstvu-sitemi smeštaja i karakteristike ispusta“ (Prof. dr Lidija Perić i prof. dr Mirjana Đukić Stojčić, Poljoprivredni fakultet Novi Sad), „Rezultati projekta “Podrška proizvodnji organske hrane u južnoj Srbiji” kao osnova razvoja organske proizvodnje u južnoj Srbiji (dipl.ing. Ljubinka Santai, Vođa projekta “Podrška proizvodnji organske hrane u južnoj Srbiji” Centar za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga Leskovac)i “Doprinos CRJP razvoju Jablaničkog i Pčinjskog okruga“ (Jelena Pavlović, projekt menadžer, Centar za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga Leskovac).

U raspravi koja je vođena, posebno interesovanje podstaklo je izlaganje Johana Kreschischnig iz Austrije. Po njegovim rečima, nijedan market u ovoj zemlji ne uživa visok rejting ako nema u ponudi organske proizvode vidno obeležene i na stalnom mestu. Primećeno je da se naši proizvođači ne mogu pohvaliti ovakvim tretmanom, iako pojedinih roba ima tokom cele godine. (sokovi, džemovi).

Po prvi put na Forumu detaljno je prezentovana tema iz stočarstva – gajenje svinja u organskoj proizvodnji, s osvrtom na autohtone rase. Prof. dr Ivan Radović je rekao da proizvođači koji se ovim poslom žele baviti moraju znati da bez visokoproduktivnih rasa nije moguće u ovoj oblasti ostvarivati profit, iako se pojedine stare rase pominju kao dobar biznis. On je izneo podatak da je presudno ceo ciklus gajenja zatvoriti organskom hranom za ishranu grla i da to omogućava obimniju proizvodnju i zaradu.

Prema podacima o organskoj proizvodnji sa kojima raspolaže Ministarstvo poljoprivrede, ova proizvodnja je skromna i daleko ispod tvrdnje pojedinih udruženja o najmanje 10.000 hektara sa tom namenom.

Na Forumu o organskoj hrani u Selenči učestvovalo je 150 proizvođača, stručnjaka i članova srodnih udruženja. Domaćini će, kao i ranijih godina, objaviti zaključke i preporuke Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Autor: Čedomir Keco-Agroservis
Izvor: serbiaorganica.info

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">