Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Nenad Katanić, na današnjoj konferenciji za medije predstavio je nastup i aktivnosti resornog ministarstva na održanom 80. međunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu i izrazio zadovoljstvo nastupom izlagača, posećenošću i rezultatima ovogodišnjeg Sajma.

„Ove godine zemlja partner 80. Međunarodnog sajma poljoprivrede bila je Republika Hrvatska a ostvareno partnerstvo samo je jedan od dokaza dobre saradnje ministarstava poljoprivrede dve zemlje“, rekao je pomoćnik ministra Katanić.

Pomoćnik ministra Katanić podsetio je na značaj održavanja vrlo posećenog Poslovnog foruma „Hrana – što nas spaja to nas i povezuje“, tokom koga su resorni ministri Knežević i Jakovina razgovarali sa privrednicima, predstavnicima privrednih komora i predstavnicima najuticajnijih kompanija dveju zemalja, što je pokazalo „da se saradnja Srbije i Hrvatske u oblasti biznisa, trgovine i poljoprivrede zasniva na kooperaciji i fer konkurenciji a takva saradnja će se nastaviti i ubuduće“.

Obraćajući se novinarima, Katanić je najavio i da će sledeće godine zemlja partner na Međunarodnom sajmu biti Kraljevina Holandija s kojom Ministarstvo poljoprivrede ima vrlo uspešnu saradnju jer su nam holandska iskustva umnogome pomogla pre svega u unapređenju bezbednosti hrane.

„Bili smo pokrovitelji dve vrlo važne, kvalitetne i uspešne izložbe čijom smo posećenošću izuzetno zadovoljni. Od velikog zanačaja bila je Nacionalna izložba stoke koju ministarstvo tradicionalno podržava. To je najveća izložba ovog tipa na Balkanu, gde su se predstavili stočari iz cele Srbije ali i brojni inostrani izlagači. Ministar Knežević je najboljima uručio zaslužene nagrade i priznanja“, napomenuo je Katanić.

Pomoćnik ministra rekao je da je veliku pažnju posetilaca privukla i Izložba organske proizvodnje koju Ministarstvo poljoprivrede podržava već treću godinu zaredom.

„Na jednom mestu bile su prisutne vodeće kompanije u toj poljoprivrednoj oblasti ali i poljoprivredna gazdinstva koja su promovisala svoje organske proizvode a koja bez podrške ministarstva ne bi mogla samostalno da nastupe. Zahvaljujući velikoj posećenosti stručnjaka i privrednika, stvoreni su uslovi za uspotavljanje različitih vidova saradnje“, izjavio je Katanić i dodao da je Zakonom o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju, ministarstvo prvi put ukazalo na važnost organske proizvodnje kroz značajno uvećan iznos subvencija.

O uspešnosti ovogodišnjeg Sajma poljoprivrede, na konferenciji su govorili i generalni direktor Novosadskog sajma dr Dragan Lukač, Ambasador Republike Hrvatske u Srbiji Željko Kuprešak, izvršna direktorka za integrisane marketing komunikacije Novosadskog sajma Jelena Marinković, direktor Regionalnog centra Novi Sad Kompanije „Delta Đenerali Osiguranje“ – generalnog sponzora Međunarodnog poljoprivrednog sajma Leonid Babić i rukovodilac za poljoprivredno bankarstvo „Credit Agricole Banke“ – banke partnera Međunarodnog poljoprivrednog sajma Aleksandar Simić.

Izvor: mpt.gov.rs

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">