Izvor: http://www.minpolj.gov.rs

Nacionalni program ruralnog razvoja 2011-2013 Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je usvojen na sednici Vlade RS 17. februara 2011. godine i predstavlja prvi višegodišnji dokument u Srbiji koji je zvanično usvojen, a bavi se merama ruralnog razvoja. U kreiranju ovog dokumenta pored zaposlenih u Ministarstvu poljoprivrede učestvovali su i službenici drugih ministarstava, ali i predstavnici asocijacija poljoprivrednih proizvođača, udruženja, zadruga, nevladinih organizacija i međunarodnih agencija.

Nacionalni program ruralnog razvoja 2011-2013 propisuje mere za podršku prioritetnim sektorima: žitarica i industrijskog bilja, mesa i mleka, voća, vinove loze i povrća.

Mere bi trebalo da doprinesu ostvarivanju sledećih strateških ciljeva:

1. Održivom unapređenju poljoprivrednog i prehrambenog sektora putem ciljanih investicija radi unapređenja i povećanja njihove konkurentnosti;
2. Unapređenju standarda bezbednosti hrane, veterinarskih i fitosanitarnih standarda, standarda zaštite životne sredine i drugih standarda u skladu sa pravnim tekovinama EU (EU Acquis Communautaire);
3. Održivom razvoju ruralne ekonomije i ruralnih oblasti, uopšte podsticanje proširenja poljoprivrednih aktivnosti na selu.

Pri kreiranju mera ruralnog razvoja, Ministarstvo je posebnu pažnju poklonilo ženskoj populaciji pri konkurisanju za sredstva, ali i poljoprivrednim proizvođačima koji se prizvodnjom bave u predelima sa otežanim uslovima – marginalnim oblastima. Osim navedenih kategorija proizvođača, u povlašćenom položaju su i oni koji imaju manje od 40 godina, sa osnovnim ciljem da se mladi ljudi zadržavaju u ruralnim područjima.

Sve propisane mere za podršku ruralnom razvoju su u saglasnosti sa evropskim modelom mera u cilju efikasnijeg korišćenja sredstava EU pretpristupnih fondova u budućnosti.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">