Reklama

Vlada Republike Srbije je na predlog Ministarstva poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede, usvojila uredbe za podsticanje ratarske proizvodnje u 2012. godini – Uredbu o uslovima i načinu korišćenja premije za proizvodnju duvana u listu, Uredbu o uslovima i načinu korišćenja premije za proizvodnju žitarica i krompira i Uredbu o uslovima i načinu korišćenja premije za industrijsko bilje.

Ovim povodom, ministar Petrović je izjavio: „Uredbe za podsticanje ratarske proizvodnje u 2012. godini znače promenu dosadašnjeg sistema subvencionisanja biljne proizvodnje i prelazak na davanje po količini proizvedene i isporučene robe“, i objasnio da će novi sistem biti pravedniji i funkcionalniji od dosadašnjeg koji je podrazumevao davanja po jedinici površine.

Ministar poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede Dušan Petrović o subvencijama po proizvedenoj robi za žitarice i duvan

„Novi model subvencionisanja je u funkciji povećanja poljoprivredne proizvodnje, izvoza i bruto domaćeg proizvoda. Na taj način veći broj registrovanih poljoprivrednih gazdinstava imaće mogućnost da dobije potrebna sredstva i poveća svoju proizvodnju a i prerađivačka industrija imaće na raspolaganju veću količinu sirovina“, rekao je ministar Petrović.

Ministar Petrović je istakao da je prošle godine za podsticanje biljne proizvodnje izdvojeno ukupno 18,5 milijardi dinara a u 2012. godini ta sredstva će iznositi 22 milijarde dinara.

Pravo na premiju na osnovu donetih uredbi stiču poljoprivrednici upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava sa aktivnim statusom koji na dan 9. aprila 2012. godine imaju prijavljene površine pod odgovarajućom grupom poljoprivrednih kultura.

Premija se ostvaruje po isporuci proizvedenih količina ratarskih kultura, preko pravnog lica odnosno preduzetnika koji se bavi skladištenjem, proizvodnjom, otkupom i preradom ovih kultura kao i preko Republičke direkcije za robne rezerve.

Uredba o korišćenju premije za proizvodnju duvana u listu je doneta kako bi se poljoprivrednicima omogućila sredstva radi povećanja obima proizvodnje duvana u listu i konkurentnosti na domaćem i inostranom tržištu. Na osnovu ove uredbe, premija po kilogramu za prve četiri klase duvana u listu iznosi 20,00 din/kg. Zahtev za isplatu premije podnosi se do 31. januara 2013. godine.

Na osnovu Uredbe o uslovima i načinu korišćenja premije za industrijsko bilje premija za soju, suncokret i za uljanu repicu iznosi tri dinara/kg a za šećernu repu iznosi 0,50 dinara/kg. Zahtev za isplatu premije podnosi se do 15. januara 2013. godine.

Na osnovu Uredbe o uslovima i načinu korišćenja premije za proizvodnju žitarica i krompira, poljoprivedni proizvođači imaju mogućnost izbora da deo svoje proizvodnje isporuče odmah ili kasnije do 1. juna 2013. godine i ostvare premiju po kilogramu ili da deo svoje proizvodnje žitarica zadrže za ishranu stoke na sopstvenom poljoprivrednom gazdinstvu. Žitarice u smislu ove uredbe su pšenica, kukuruz, ječam, raž, ovas, tritikale i heljda a iznos premije iznosi jedan dinar po kilogramu proizvedenih i isporučenih žitarica odnosno, 0,60 dinara po kilogramu proizvedenog i isporučenog krompira. Zahtev za korišćenje premije iz ove uredbe podnosi se do 1. juna 2013. godine.

Izvor: http://www.mpt.gov.rs/

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">